latinica  ћирилица
06/03/2018 |  09:14 | Аутор: РТРС

У БиХ се враћа око 30 хиљада држављана БиХ којима није одобрен азил у Европи

БиХ очекује повратак на хиљаде својих држављана којима је одбијен азил у некој од земаља Европске уније. Само из Њемачке се треба вратити око 3.300 људи.
Фоча - повратници - Фото: СРНА
Фоча - повратнициФото: СРНА

У Реадмисијском центру у месту Салаковац код Мостара све је спремно за прихват бх држављана који ни након дугогодишњег избивања нису испунили услове за боравак у некој од земаља ЕУ и морају да се врате у БиХ, пише“Дојче веле“.

Споразумом између БиХ и Европске уније о реадмисији особа које бораве без дозвола прије десет година БиХ се обвезала да ће поновно прихватити своје држављане који не испуњавају услове боравка на подручју државе која подноси захтјев за реадмисију. Проблем је што су многи од њих распродали своју имовину и сада немају гдје да се врате. Према незваничним подацима из Министарства за људска права и избјеглице БиХ, кући би требало да се врати око 30 хиљада држављана БиХ. Од 2013. до 2017. године повећан је бројх повратака из Шведске, Швицарске, Француске, Аустрије и Белгије, а најављује се и интензивирање повратка и из Италије.

Извор: Блиц