latinica  ћирилица
06/03/2018 |  09:27 | Аутор: РТРС

Зашто Савјет министара избјегава мост "Братољуб"?

Савјет министара, упркос неколико ургенција надлежних министарстава, мјесецима неће да на дневни ред стави споразум и сагласност који су неопходни за почетак процедура у вези са градњом граничног прелаза на мосту "Братољуб" између Братунца и Љубовије.
Мост "Братољуб" у Љубовији (Фото: Спутњик / TANJUG/ Димитрије Гол) -
Мост "Братољуб" у Љубовији (Фото: Спутњик / TANJUG/ Димитрије Гол)

Мост "Братољуб" завршен је половином прошле године, али још није у функцији због непостојања граничног прелаза, пишу "Независне новине".

Начелник Одјељења за комуникације Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ Ратко Ковачевић рекао је да им је неопходна сагласност на уговор, како би са Владом Републике Српске потписали уговор о уступању земљишта.

"Без тог уговора, земљиште није наше и не можемо од надлежног министарства тражити грађевинску дозволу за градњу граничног прелаза, а без грађевинске дозволе не можемо расписати тендер за изградњу тог прелаза", навео је Ковачевић.

Када је ријеч о споразуму између Савјета министара и Владе Србије о успостављању заједничког граничног прелаза на локацији Братунац-Љубовија, у Министарству транспорта и комуникација БиХ истакли су да су свој дио посла завршили, али да не знају због чега се ово питање не уврштава у дневни ред сједнице.

Уколико Савјет министара усвоји овај споразум и УИО да сагласност, питање је да ли ће без уговора о граници заједнички гранични прелаз након изградње моћи да буде у функцији.

За расписивање тендера за градњу граничног прелаза, за који је обезбијеђено 11 милиона КМ, неопходно је да Савјет министара прво да сагласност на уговор између Владе Републике Српске, Министарства саобраћаја и веза Српске и УИО БиХ, којим Влада Српске даје Управи земљиште на кориштење док год постоји потреба за постојањем граничног прелаза.

Осим ове сагласности, Савјет министара треба да усвоји и споразум између Савјета министара и Владе Србије о изградњи и успостављању заједничког граничног прелаза на локацији Братунац-Љубовија.

Овај споразум Влада Србије је већ усвојила и само се чека разматрање Савјета министара, иако је Министарство комуникација и транспорта БиХ упутило споразум у процедуру још крајем октобра прошле године и након тога неколико пута писало ургенције тражећи да се Савјет о њему што прије изјасни.

Извор: СРНА