latinica  ћирилица
06/03/2018 |  10:39 ⇒ 14:57 | Аутор: РТРС

Коме припада архивска грађа Хашког трибунала? (ВИДЕО)

Након 24 године рада иза Хашког трибунала, осим пресуда, остали су и милиони страница архивске грађе.
Укрштеница - Фото: РТРС
УкрштеницаФото: РТРС

Ко има право на њу, коме ће припасти и за шта она треба и може да служи? Овим питањима бавили су се гости емисије "Укрштеница".

Од половине 2016. Хашки трибунал организује низ јавних скупова и консултација са представницима земаља региона у вези са овим насљеђем . Ниједна институција Републике Српске упркос интересовању Владе, на те скупове није позивана.

Милорад Којић директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина каже да оно што треба да се нагласи је да је БиХ државна заједница два ентитета.

"Не можемо да имамо неравномјеран третнам. Ако се један центар отвара у Сарајеву, исти такав треба да се отворио у Бањалуци, при томе постоји интересовање Владе Српске", навео је Којић.

Мирсад Токача директор Информационо – документационог центра БиХ рекао је да ни један папир неће доћи у БиХ, те да он већ 15-ак година на томе ради.

"Оно што ће доћи је дигитална копија те архиве. Лично мислим да ми у БиХ треба да направимо што више информационих цената јер је то драгоцјена грађа за суочавање са прошлошћу", оцјењује Токача.

Адвокат и члан Тима одбране генерала Војске Српске Ратка Младића, Миодраг Стојановић мисли да је то питање разријешено тако да ће оригинална архива остати у посједу у Холандији, а гдје ће она физички бити у тој згради или негдје друго, мање је битно.

"Кључно питање је како повезати ту архиву", каже Стојановић.

Цијелу емисију погледајте овдје.