latinica  ћирилица
06/03/2018 |  11:42 ⇒ 12:53 | Аутор: РТРС

Бијељина: На стамбено збрињавање чека још десетак породица (ВИДЕО)

Различитим програмима стамбеног збрињавања на подручју Бијељине обезбијеђен је кров над главом за више од 500 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије. Влада Републике Српске пренијела је власништво на локалну заједницу како би се омогућио откуп борачких станова. Према процјенама на стамбено збрињавање чека још десетак породица које су се након посљедњег конкурса доселиле у Бијељину.
Бијељина - Фото: РТРС
БијељинаФото: РТРС

Стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида у Бијељини почело је одмах по завршетку рата, уз помоћ донатора, њемачког друштва ГТЗ које је изградило 140 станова. Заједничким средствима Владе Српске и локалне заједнице изграђене су стамбене зграде у Амајлијама, Јањи и Бијељини гдје је кров над главом добило још 220 породица. Већина их је откупила станове.

- Десетак станова није откупљено, иако за то не постоје неки административни проблем, већ једноставно јер људима који су смјештени не одговарају те стамбене јединице због квадратуре и услова становања - каже Радомир Марјановић, начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Града Бијељина.

Помоћ за изградњу или поправку кућа у Бијељини добило је око 300 породица које су стамбено питање рјешавале на сопственом имању, а према подацима Борачке организације има их још, углавном у селима.

- Са сигурношћу могу рећи да је то веома мали број, можда је потребна градња још десетак станова - каже Радан Остојић, секретар Борачке организације Града Бијељина.

Након посљедњег конкурса за стамбено збрињавање борачке популације десетак породица погинулих бораца се доселило у Бијељину.

За разлику од стамбених јединица изграђених заједничким улагањем Владе Републике Српске и јединица локалне самоуправе које корисници могу да откупе, станови изграђени новцем страних донатора остају у трајном власништву локалне заједнице.