latinica  ћирилица
06/03/2018 |  12:25 ⇒ 12:29 | Аутор: РТРС

Индипендент: Посјетите косовске манастире у Србији!

Средњовјековни споменици на Косову и Метохији нашли су се на листи 15 мјеста које британски лист Индипендент препоручује да се што прије обиђу, јер су угрожена из различитих разлога.
Манастир Високи Дечани (Фото: Flickr/Babak Fakhamzadeh) -
Манастир Високи Дечани (Фото: Flickr/Babak Fakhamzadeh)

Британски лист наглашава да је Косово у Србији и да је богато средњовјековном архитектуром која је много претрпјела током немира на Балкану деведесетих година.

Индипендент, цитирајући туристички водич "Conde Nast Traveler", пише да цркве и манастири на Косову, Србија, представљају балканску умјетност од 13. до 17. вијека и да је потребно још доста урадити како би се они обновили након рата.

Лист упозорава своје читаоце да постоји много локација чија је будућност неизвјесна из различитих разлога, што због "политичких преврата", што због великог броја посјетилаца и мањка средстава за њихово одржавање и чување, што због природних фактора.

Због неизвјесне будућности ових знаменитости, што прије кренете на пут, то имате више шанси да их видите у њиховом пуном сјају, наводи британски лист.

На листи од 15 мјеста први је наведен Стари град у Јерусалиму (Израел) са 220 историјских споменика који се од 1982. налази на УНЕСКО листи угрожене свјетске баштине.

Извор: Танјуг