latinica  ћирилица
06/03/2018 |  13:59 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

"Недељко Гламочак призива правни хаос"

Данашња прес конфренција посланика СДС у Народној скупштини Републике Српске Недељка Гламочака представља наставак праксе ове партије да се, зарад ситних дневнополитичких поена, поиграва са судбинама људи, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Саопштење преносимо у цијелости:

Данашња прес конфренција посланика СДС у Народној скупштини Републике Српске Недељка Гламочака представља наставак праксе ове партије да се, зарад ситних дневнополитичких поена, поиграва са судбинама људи. Тужно је и јадно да високи функционер СДС злоупотребљава породицу Вулић у своју и корист своје партије. Начин комуникације господина Гламочака је непримјерен и нема сврхе да му се објашњава шта је тачно написано у изјави министра Сребренке Голић, кад је очигледно да он то не жели да разумије.

Слободно судијско увјерење, које Гламочак глорификује, је спорна ствар и у спорту, а камо ли у правосуђу, а он би као правник и, што је трагичније, као представник законодавне власти, требало да инсистира да се пресуде доносе на основу закона, а не увјерења или дискутабилне судске праксе.

Министар Голић није коментарисала пресуде, већ је поступала по њима, све док поједини портали нису објавили дијелове пресуда, не објављујући да се ради о поништавању одобрења из формалних, а не суштинских разлога.

Бестидно је да господин Гламочак тврди да министар Голић пријети породици Вулић, јер то ни једном једином ријечју у изјави није учињено, као и што је врхунац манипулације што он, као народни посланик и правник, из ситношићарџијских разлога, не жели рећи да је су локацијски услови поништени због процесног недостатка, односно, Окружни суд је својом пресудом наложио да се спроведе усмена расправа и саслушају странке у поступку.

Министарство је већ поступило по овој пресуди и позвало странке да се по трећи пут изјасне у овом поступку, због тога што судско вијеће Врховног суда, поступајући по "слободном судијском увјерењу", апсолутно занемарило записнике са претходна два саслушања. Овакво поступање, ма шта Недељко Гламочак мислио о томе, даје Министарству за право да се обрати Високом судском и тужилачком савјету и то не може представљати притисак на судску власт.

Уосталом, уколико га толико иритира сваки потез који долази из актуелне Владе, позивамо господина Гламочака нека пита своје страначке колеге који у општинама у којима је СДС на власти, и са којима Министарство врло професионално сарађује, како рјешавају захтјеве за издавање локацијских услова и грађевинских дозвола инвеститорима који су власници земље и које се доносе на основу важећег регулационог плана. Он би требало да зна да је ова материја прописана Законом о уређењу простора и да не може зависити од слободног судијског увјерења.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију у процесу доношења одлука и рјешења из своје надлежности руководи се искључиво законима Републике Српске, а не страначком или било ком другом припадношћу инвеститора или странака у поступку.

Охрабрујући судије да одлучују по слободном судијском увјерењу, СДС и народни посланик Гламочак дерогирају правни систем и призивају правни хаос, у којем се, очигледно, најбоље сналазе.