latinica  ћирилица
06/03/2018 |  15:35 ⇒ 07/03/2018 | 11:04 | Аутор: РТРС

Голић - Отворено писмо Радио-телевизији БН

Отворено писмо Радио-телевизији "БН" министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Сребренке Голић, преносимо у цјелини.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

Први прилог у централној информативној емисији РТВБН Дневник 2 за 5.март 2018. године са насловом "Жељко Вулић добио правну битку против бањалучког тајкуна Милета Радишића", очигледан је примјер манипулације јавношћу и намјерне незаинтересованости новинара да тему истражи до краја. Не желим и не могу да се спуштам на ваш ниво и дајем доцирајуће квалификације, али будимо потпуно отворени – ваш синоћњи прилог је сумрак новинарства. Зашто нисте објавили пресуду у цјелости?

Зар јавност није заслужила да сазна да су локацијски услови и грађевинска дозвола за зграду "Гранд трејда" судском одлуком поништени из формалних разлога и да је Министарству наложено да исправи наводни процесни недостатак и поново саслуша странке у поступку, те да донесе нова рјешења? Зар јавност не би требало да зна да су странке, дакле породица Вулић, у овом поступку већ два пута саслушане и да су записници са усмених расправа благовремено достављени Врховном суду, али да их је поступајуће судско вијеће занемарило? Све ово јасно је наведено у мојој писаној изјави, али вас то није занимало, вама је било битно да моју реакцију тенденциозно и злонамјерно оквалификујете као притисак на суд и као "погодовање тајкунима и оптуживање судија и медија". Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију и ја радимо искључиво по закону и не погодујемо, нити смо, и док год сам ја на челу Министарства – нећемо погодовати ником, а најмање тајкунима. У свом раду поступамо искључиво по важећим прописима, а не по сопственом нахођењу, ставу или некој пракси без преседана.

И како то да сте ви једини медиј који се осјетио прозваним и оптуженим за нешто?

Ово је први пут да се обраћам некој медијској кући отвореним писмом, али ви сте наведеним прилогом превршили сваку мјеру: до сад сте ми, у протеклих 8 година, што у својим информативним емисијама, што на порталу, пребројавали крвна зрнца, приписивали припадност овом или оном народу, овој или оној политичкој струји, инсинуирали све и свашта. Свјесна да као јавна личност морам имати већи степен толеранције, до сада нисам реаговала, нисам демантовала очигледне измишљотине и захтијевала сам од својих сарадника да према РТВ БН имају исти третман као према свим осталим медијским кућама.

Својим прилогом од 5.марта 2018., дали сте ми право да вјерујем да сте намјерно изостављали кључне дијелове изјаве, која вам је достављена као и осталим медијима, с циљем манипулисања јавношћу и с циљем да ме оптужите за незаконите радње и погодовање тајкунима.

Будући да сте ви очигледно одабрали политичку страну својим "објективним и професионалним" извјештавањем које нема апсолутно никакве везе са часним новинарским послом, више нема смисла да вам чиним услугу и одговарам на ваша питања, како бисте ви привидно испоштовали правило друге стране, а онда ваши новинари и саговорници у прилозима крајње тендециозно и нестручно тумачили моје ставове. Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију и ја ћемо и убудуће, као и до сада, све радити по законима Републике Српске, а ви, очигледно, по налогу својих политичких и међународних ментора. Овим је свака даља расправа, али и сарадња са вама завршена.

 

М И Н И С Т А Р

Сребренка Голић