latinica  ћирилица
06/03/2018 |  15:59 | Аутор: РТРС

У Аустралији пронађена најстарија порука у боци

Порука у боци стара 132 године, а која је почетком године пронађена на плажи у Западној Аустралији, потврђена је као најстарија пронађена порука те врсте.
Порука у боци (Фото: Kym Illman.com) -
Порука у боци (Фото: Kym Illman.com)

Боцу је у јануару ове године пронашла Тоња Илман шетајући плажом на острву Веџ. Њен супруг Кајм Илман изјавио је за аустралијско издање Гуардиана да је супруга понијела боцу јер је сматрала да ће бити добар додатак полици за књиге.

У боци је пронашла умотани папир штампан у Њемачкој 12. јуна 1886. године, а његову аутентичност потврдио је Музеј Западне Аустралије.

Боца је бачена у Индијски океан с њемачке једрилице "Паула" 1886. године, 950 километара од аустралске обале, казао је Росс Андерсон, радник музеја и помоћник кустоса за поморску археологију.

У то вријеме њемачки бродови су вршили 69-годишњи експеримент који је укључивао бацање хиљада боца у воду како би пратили океанске струје.

На свакој поруци забиљежене су координате брода, датум, назив брода, што је помогло Андерсону провјери аутентичност поруке тако што је рукопис упоредио с примјерцима који су чувани на броду.

Његово откриће потврдили су и стручњаци Њемачке поморске опсерваторије. Претходно је најстарија порука у пронађена у боци била стара 108 година.

Извор: Независне новине