latinica  ћирилица
06/03/2018 |  16:18 ⇒ 16:28 | Аутор: РТРС

Несугласице између Вучића и Изетбеговића око границе

На прес конференцији која је одржана након трилатерелног састанка шефова држава Србије, Хрватске и БиХ дошло је до несугласица између Алекандра Вучића, предсједника Србије и Бакира Изетбеговића, члана Предсједнишва БиХ.
Трилатерални састанак у Мостару - Фото: РТРС
Трилатерални састанак у МостаруФото: РТРС

"Имали смо сусрет у Сарајеву недавно прије пет мјесеци. Разговарали смо апсолутно неформално. На основу тога смо спремили један приједлог, представили бх. страни. Мислим да поједини представници у БиХ или двојица од тројице су били склони да приједлог прихвате. Наставићемо радити на приједлогу. Спремни смо даље разговарати и мислим да то нису тако крупни проблеми, то је 373 километра границе и мислим да то можемо ријешити много брже. Да ли ћемо, то сам и мислио за неке друге проблеме које ћемо брже ријешити, а нисмо", рекао је Вучић.

Изетбеговић је навео да је изгледало тешко ријешити проблем границе између БиХ и Црне Горе, али се све ријешило.

"И ово питање је у интересу БиХ и Србије. Да ли ћемо ријешити у наредних седам мјесеци - тешко. Све се диже на квадрат у предизборним периоду. БиХ већ 30-40 година не добива ништа од потопљеног земљишта и друге ствари. Али те ствари не пресјецају предсједници. Ако не можемо ријешити сами преостаје арбитража. БиХ не бјежи ни од тога, али мислим да можемо ријешити питање границе између БиХ и Србије", навео је Изетбеговић.

А онда је видно изнервиран Вучић одговорио да ово што је Изетбеговић рекао ништа није тачно.

"Ово што је Изетбеговић рекао није тачно. Србија не тражи, ни у приједлогу који сам доставио, бх. страни. Нигдје не пише ово што је говорио Изетбеговић. То је био случај раније, да се изврши демаркација границе на 14 и 37 хектара. Ми смо рекли да прихватамо да иде границе средином тока ријеке Дрине у том дијелу, једино тражимо и достављамо папира, Србија је вршила експропријацију са друге стране ријеке Дрине. Нити један документ нисмо добили од друге стране о улагању. Тражили смо право пролаза и кориштења. То је све што смо тражили. Тицало се дијела пруге Београд-Бар, за које смо такође понудили квалитетније земљиште, километар за километар. Није овдје ријеч да неко хоће дио територија БиХ, већ је ријеч о економски значајном дијелу", казао је Вучић.

Изетбеговић је честитао Вучићу на резултату на изборима и изразио наду да ће се пронаћи рјешење по питању границе.

"Али то није питање за предсједника. Комисије се требају тиме позабавити и изнијети све податке које имамо с обје стране", навео је Изетбеговић.

Извор: Независне