X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
06/03/2018 |  17:15 ⇒ 07/03/2018 | 11:42 | Извор: РТРС

Франкфуртске Вести објавиле наставак приче о безбједносним пријетњама

Коментаришући сазнања "Вести" о могућем крвавом сценарију за Републику Српску, стручњак из области безбједности и борбе против тероризма, Џевад Галијашевић каже да постоји више сигнала који потврђују писање овог листа.
Атентат за хаос - наставак - Фото: РТРС
Атентат за хаос - наставакФото: РТРС

"Суштински је потпуно небитно какав ће бити конкретан резултат тог напада на Републику Српску. Много је важније на који начин ће владе западних земаља, а прије свега САД, Британије и Њемачке, такав догађај искористити за примјену одређених политичкх мјера које имају само један циљ: сламање кичме српском народу", оцјењује Галијашевић и додаје да је по истој матрици убијен Оливер Ивановић.

Он каже да је Ивановић убијен "са циљем да тај чин буде повод за расправу о безбједности на сјеверу Косова, односно да се овај дио територије представи као центар организованог криминала и простор терористичког потенцијала".

"Западне службе тренутно се баве разградњом водеће муслиманске партије у БиХ, СДА. То чине слабећи лидерство Бакира Изетбеговића и изазивајући фрагментацију странке. У тој функцији су и борци такозване Армије БиХ, који су поново на улицама и већ на свим главним правцима блокирање магистралних путева код Коњица, Добоја, Зенице, Сарајева, Тузле. Немам никакве дилеме да ће Изетбеговић због тога подржати сваку специјалну операцију усмјерену против српског ентитета, како би се ова криза прелила на подручје Српске", сматра Галијашевић.

Он подсјећа да је то "већ покушано фебруара 2014. године када је виђен готово истовјетан сценарио који је за посљедицу имао паљење зграда свих кантона у Федерацији БиХ, а на крају и Архива БиХ у згради Предсједништва".

"Власти Српске су успјеле да тада зауставе све покушаје преливања кризе у овај ентитет, али се од те стратегије никада није одустало", тврди Галијашевић и додаје да је у разумијевању дјеловања тајних служби и њихових специјалних операција, најважније схватити модел по коме раде.

Каже да страни медији и тајне службе успјешно примјењују тактику "купљене галаме" којом се и даље успјешно одвлачи пажња од јачања радикалног исламизма у БиХ.

"Да би се одвукла пажња од све више ветерана Исламске државе, а затим и припадника вехабија и "аскера", диже се галама о наводним параобавјештајним структурама Републике Српске. Зато званична Бањалука мора мислити на себе као на најважнију линију одбране српског националног идентитета и државотворног простора на коме живе Срби. Крајње је вријеме да се коначно друштвено ревалоризује све оно, научено из властите историје борбе и страдања", наглашава Галијашевић.

Истиче да су најзначајније карактеристике специјалних операција између осталог урушавање традиционалних вриједности државе жртве; манипулисање јавним мњењем, злоупотреба средстава јавног информисања; физичко уклањање неподобних противника, али и организовање и финансирање терористичких колективитета и извођење терористичких аката, од атентата до бомбашких акција, када се процијени да је време за изазивање кризе или њихово интензивирање, до степена, који отвара врата за дестабилизацију.

"Чињеница је да је предсједник Српске мета све учесталијих вехабијских пријетњи, а Изетбеговић не одустаје од реторике "ратом до суверенитета БиХ". Кад се томе дода информација да је око 600 агената разних тајних служби Велике Британије већ придошло на простор Балкана и да су већ оперативно активни, јасно је да се припрема нешто крупно", закључује Џевад
Дугогодишњи војни обавјештајац и некадашњи војни изасланик СРЈ у САД, пуковник Станко Нешић не искључује могућност изазивања хаоса у Републици Српској која би подразумијевала и убиство неког истакнутог појединца или диверзију на неки јавни објекат, али истиче да би то било контрапродуктивно за Европску унију.

"Планови који подразумевају и могућности извршења атентата су сценарији застрашивања, односно стварања психолошког ефекта страха у јавности. Мада не искључујем ни ту могућност, ипак сумњам да ће до таквог, радикалног сценарија и доћи јер то не одговара никоме ни на Балкану, али ни у Европској унији. Међутим, чак и иницијална информација тим центрима моћи може послужити као одличан повод да се тестирају и испитају евентуалне реакције унутар Републике Српске", наводи Галијашевић.

Субверзивне активности у времену које долази ће се појачавати, и како наводи бићемо свједоци отворених или прикривених покушаја да се утицај Русије сузбије.

"На безбједносним службама Србије и Републике Српске је да на вријеме уоче такве активности, а затим их и неутралишу како би се избјегла дестабилизација. Истовремено, чак и много блажи облик активности, односно изазивања кризе у Српској био би одличан тест на који начин би Србија реаговала на такве или евентуалне радикалније догађаје", истиче Нешић.

Према његовим ријечима, нема дилеме да су западне обавјештајне службе увелико започеле активности на простору Србије и Републике Српске, али све активности имају за циљ да се потисне руски утицај.