latinica  ћирилица
06/03/2018 |  17:28 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Због Савјета министара БиХ мост "Братољуб" није у функцији (ВИДЕО)

А какав је однос бх институција према регионалној сарадњи показује мост Братољуб, између Братунца и Љубовије. Десет је мјесеци како је премостио Дрину, а још није у функцији. За све је крив Савјет министара који, и поред ургенција ентитетских министарстава, није на дневни ред ставио Споразум и Сагласност за градњу граничног прелаза.
Мост Братољуб - Фото: РТРС
Мост БратољубФото: РТРС

Мост направљен, пројектна документација за гранични прелаз спремна, новац обезбијеђен, изградња приступних путева у току, а мост празан. Све због немарности Савјета министара, који још није нашао времена да да сагласност на уговор, којим Влада Српске Управи за индиректно опорезивање БиХ даје на коришћење земљиште за изградњу граничног прелаза. 

"Фактички то што Савјет министара не уврштава ово у дневни ред кочи сав овај процес и реализацију пројекта. Што се то кочи ми стварно не знамо. Више пута смо, задњи пут у децембру писали и предсједавајућем Звиздићу и замјенику Шаровићу да то коначно уврсте у дневни ред како би се тај мост коначно ставуио у функцију", рекла је помоћница министара саобраћаја и веза Републике Српске Наташа Костић.

"Оно колико је знам  јесте да УИО чека одговор Министарства саобраћаја и веза", изјавио је замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Мирко Шаровић.

А тај одговор, како нам је потврђено у Управи за индиректно опорезивање, стигао им је је још прошле године.

"Савез за промјене очито није одустао од своје првобитне политике да константно наноси штету Републици Српској", истакао је шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сташа Кошарац.

Савјет министара није имао времена ни да усвоји Споразум са Србијом о успостављању граничног прелаза, иако га је ресорно бх министарство у процедуру упутило још крајем октобра, и ургирало да се о њему што прије изјасни. Ургирао је и предсједник Србије, подсјећајући да Братољуб значи много грађанима са обје стране Дрине.

"Замолио сам чланове Предсједништва да искористе свој утицај, а знам да то није у њиховој надлежности. То нама треба. Ми смо мост изградили и он зјапи празан", нагласио је предсједник Србије Александар Вучић.

"Само да буде јасно, не постоје проблеми овдје на релацији БиХ и Србија. Проблеми су унутар БиХ, јер постоје струје којима то није битно", каже члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Иако му питање није било упућено, бошњачки члан Предсједништва Бакир Изетбеговић ни овај пут није пропустио да изнесе свој став.

"Само да додам да Савјет министара не може да рјешава имовинско правне послове, то раде Владе ентитетске, дакле ту је проблем", сматра Изетбеговић.

Изетбеговић очигледно није упознат са тим да су ресорна министартва свој дио посла урадила, што потврђују и дописи Савјета министара.

"Оно што је такође битно је да Савјет министара са Србијом још договори категоризацију овог граничног прелаза, што још није урађено", рекао је портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић.

Ово питање требало би да буде ријешено идућег мјесеца када је договорен састанак делегација Србије и БиХ. Изградњу моста, вриједног око 13 милиона евра, финансирала је Србија.