latinica  ћирилица
07/03/2018 |  07:55 ⇒ 13:49 | Аутор: РТРС

Наставља се суђење Махмуљину за злочине одреда "Ел муџахедин"

Пред Судом БиХ данас ће бити настављено суђење команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.
Махмуљин - суђење - Фото: РТРС
Махмуљин - суђењеФото: РТРС

На суђењу одржаном 21. фебруара, свједок Тужилаштва БиХ бивши командант 35. дивизије такозване Армије БиХ Фадил Хасанагић потврдио је да су припадници одреда "Ел муџахедин" били у сталном контакту са Махмуљином, те да су слушали његова наређења.

Хасанагић је појаснио да је током операције "Фарз 95", одред "Ел муџахедин" био претпочињен 35. дивизији, којој је надређени био командант Трећег корпуса.

Свједок је рекао да је током те акције обавијештен да је у ширем рејону села Кестен 328. бригада заробила педесетак припадника Војске Републике Српске, међу којима су биле и три жене, појаснивши да су муџахедини отели те заробљенике, те да је од свог подређеног сазнао да заробљенике злостављају на "13. километру" и да се почело с убијањем.

Хасанагић је тврдио да је о том догађају усмено обавијестио Махмуљина, а да је писаним путем затражио да се обавијесте команда и командант корпуса.

Оптужница терети Махмуљина да, као командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће током 1995. године.

Извор: СРНА