X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
07/03/2018 |  08:10 ⇒ 09:01 | Извор: РТРС

Камате на кредите у БиХ међу највишим у Европи

У односу на земље ЕУ, као и на еврозону у цјелини, грађани БиХ су на кредите оптерећени каматама које су веће и до 50 одсто.
Каматне стопе - Фото: РТРС
Каматне стопеФото: РТРС

Према подацима Централне банке БиХ на њиховом сајту, у периоду од почетка 2012. до краја 2014. године грађани су на потрошачке кредите добијали каматне стопе између готово девет одсто до нешто више од седам одсто, док су несубвенционисани стамбени кредити плаћани каматама између шест и седам одсто.

Ни кредити за привреду нису били по много нижим каматним стопама. Према подацима Централне банке, камате на кредите на износе преко милион марака су се кретале између шест и седам одсто. Каматне стопе су на сличном нивоу и данас.

Поређења ради, према подацима Европске централне банке, каматне стопе на потрошњу у еврозони су се у истом периоду кретале између 4,9 и шест одсто, док су стамбени кредити били на нивоу камате од 2,5 до 3,5 одсто.

Гледано по неким земљама, у Њемачкој су у јануару 2012. године камате на стамбене кредите износиле 3,46 одсто и стално су падале, да би у децембру 2014. године износиле 2,13 одсто и наставиле падати. Потрошачки кредити су се у истом периоду кретали на нивоу камате од око пет одсто.

У Холандији су камате на стамбене кредите у јануару 2012. износиле 4,5 одсто, да би крајем 2014. биле на нивоу 3,1 одсто и наставиле падати и у наредном периоду. У Аустрији су се камате на стамбене кредите у истом периоду кретале на нивоу између два и 2,5 одсто, док су за потрошњу Аустријанци плаћали камате од око 4,5 одсто.

Слично је и у Словенији - камате на стамбене кредите су износиле око 2,5 одсто, док су потрошачки кредити били на нешто вишем нивоу камате, које су износиле између седам и 7,5 одсто.

Једна од земаља у којој су потрошачки кредити били на вишем нивоу од БиХ је Грчка коју је у то вријеме потресала економска и финансијска криза. 

Извор: Независне новине