X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
07/03/2018 |  08:46 | Извор: РТРС

Трифковић: Срби нису свјесни свог положаја на Балкану

Аналитичар Срђа Трифковић сматра да Срби нису довољно свјесни свог положаја на Балкану и да један од утицаја у овом региону, такозвани евроазијски, који би требало да се на њих ослања, није довољно артикулисан.
Срђа Трифковић - Фото: РТРС
Срђа ТрифковићФото: РТРС

Трифковић је указао на још три утицаја на Балкану - атлантистички који се ослања на Албанце, германско-континенталистички који се ослања на Хрвате и неоосмански који се пројектује путем "зелене трансферзале".

Он наводи да је у дводеценијској еуфоричној пропаганди европског пута Србије замагљено то да Србе у кључним земљама ЕУ не воле јер "германско срце старе Европе третира Србе као реметилачки фактор и према њима има цивилизацијски и културолошки отклон".

Трифковић је на трибни "Геополитика Балкана у вртлогу новог хладног рата", одржаној синоћ у Добоју, оцијенио да Србија неће приступити ЕУ јер стално постављање нових временских рокова за улазак постаје већ трагикомично, "а шаргара увек измиче".

Према његовим ријечима, хладни рат никада није престао у перцепцији кључних доносилаца одлука у западном свијету, прије свега САД која Русију доживљава као геополитичког ривала, а Србе као руске потенцијалне савезнике и продужену руку на овим просторима, који у таквим односима имају судбину колатералне штете.

"Политика великих сила према овом подручју условљена је геополитичким векторима", рекао је Трифковић.

Срђа Трифковић је докторирао историју на Универзитету Саутхемптон у Енглеској. Од 1999. је спољнополитички уредник америчког мјесечника "Хронике" и српског часописа "Геополитика".

Извор: СРНА