latinica  ћирилица
07/03/2018 |  13:46 | Аутор: РТРС

Србија- Назадне подјеле у друштву повећале насиље над женама

У Србији је од почетка године убијено девет жена, односно једна жена недјељно, што указује на пораст овог облика насиља, изјавила је Александра Несторов из Аутономног женског центра.
Жена жртва насиља - Фото: РТРС
Жена жртва насиљаФото: РТРС

- То што имамо пораст насиља међу женама резултат је ретроградне и назадне подјеле у друштву - рекла је Несторова.

У вези са положајем жена у друштву у Србији, Несторова је навела да је фокус на три теме - радна права, репродуктивна права и право на живот без насиља.

Она је указала да се жене теже запошљавају, прве добијају отказ, зараде су им увијек ниже за исте послове у односу на мушкарце и теже напредују.

- За оне које желе да имају дјецу то може бити један од разлога за останак без посла, за теже напредовање. Може бити и препрека за добијање посла - рекла је она.

Несторова је напоменула да су анализе од прије двије-три године упитника за запошљавање у различитим фирмама и компанијама у Србији показале низ дискриминаторних питања као што су - "да ли планирате породицу, да ли имате дјецу, колико година имају дјеца...", која, како је навела, упућују на то да су жене које имају дјецу или планирају породицу у много тежем положају да добију посао.

Према њеним ријечима, у Србији поједини представници десно оријентисаних политика и цркве настоје да концепт родне равноправности буде замијењен концептом родних улога, односно да улога жене буде у простору приватног - да се бави кућом, дјецом и породицом.

- То је застарјели концепт који женама одузима моћ, а даје мушкарцима. Када имате такву ситуацију, онда и они који врше насиље према женама сматрају да на неки начин имају на то право - рекла је Несторова.

У прогласу и захтјевима женских организација у Србији, поводом 8. марта, напомиње се да су партнери и чланови породице убили најмање 251 жену у Србији у протеклих осам година.

Свака трећа жена се обраћала надлежним институцијама за помоћ, а претходне године, само неколико дана од почетка примјене новог Закона о спречавању насиља у породици, двије жене и једно дијете убијени су наочиглед институција.

Без мајке је остало 308 особа, од којих су скоро половина /135/ малољетна дјеца.

Организације траже да се вјерује жени која пријављује насиље, да се одузима оружје, да насилници буду максимално кажњени.

Подсјећа се да социолошка истраживања рађена у Србији показују да жене у друштву обављају највећи дио кућног рада, те да су и даље у око 80 до 90 одсто случајева одговорне за кување, прање, чишћење, пеглање и његу дјеце.

Женске организације захтијевају свима доступну и бесплатну контрацепцију, свима доступне и бесплатне гинеколошке прегледе, бесплатан абортус, право на достојанствен порођај, кажњавање послодаваца који су дали отказе породиљама и слично.

Извор: СРНА