latinica  ћирилица
07/03/2018 |  13:54 ⇒ 14:02 | Аутор: РТРС

Решић: Актуелна влада Српске је влада жена

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић навела је да је актуелна влада Српске - влада жена, да има министарства у којима су доминантно жене, те да радује и број бираних жена у локалним самоуправама.
Лејла Решић - Фото: РТРС
Лејла РешићФото: РТРС

Решићева је пред почетак конференције "Анализа положаја жена у јавној управи Републике Српске" рекла да се бројеви ипак мијењају, те да борба за женска права није пројекат који траје два мјесеца или двије године, већ процес који траје и трајаће.

Она је изразила задовољство што је у посљедњих седам или осам година видљиво повећање броја жена у јавној управи, наводећи да данас има министарстава у којима су доминантно жене, попут Министарства управе и локалне самоуправе, Министарства саобраћаја и бројних других гдје сва руководећа мјеста или већину воде жене.

"То су огромни искораци. Оно што нас такође може радовати је и број бираних жена у локалним самоуправама, затим у Народној скупштини двије потпредсједнице су жене, први пут имамо предсједницу Вијећа народа и то су све ствари које се полако мијењају", рекла је Решићева.

Она је истакла да је потребно наставити рад на побољшању положаја жена и говорити о женским правима и могућностима жена, али и бити задовољан искорацима који су ипак видљиви.

У синдикату управе Републике Српске жене су заступљене у проценту од 60 одсто и чине већину запослених у јавној управи, истакнуто је пред почетак конференције коју организују Џендер центар Владе Републике Српске, Синдикат управе Републике Српске и Синдикално-едукативни центар.

Директор Џендер центра Републике Српске Мирјана Лукач рекла је да је то респектабилан број и сигнал Џендер центру Владе Републике Српске да заједно са Синдикатом управе ради интензивно на унапређењу положаја жена у јавној управи.

Лукачева је новинарма пред почетак конференције рекла да је јако мало жена на руководећим положајима и да се сусрећу са многим проблемима.

"И код њих је присутан `стаклени плафон` да га у једном тренутку у напредовању у каријери не могу превазићи и да су генерално мушкарци на руководећим положајима и у многим другим сегментима у јавној управи на бољим позицијама и позицијама моћи", рекла је Лукачева.

Она је истакла да је конференција начин радног обиљежавања Међународног дана жена - 8. марта, те да ће бити уприличено и потписивање Протокола о сарадњи између Џендер центра Владе Српске и Синдиката управе Републике Српске са циљем успостављања оквира за будућу сарадњу и унапређење односа у области равноправности полова, те спровођења мјера и активности из ове области.

Лукачева је подсјетила да је Џендер центар прошле године Међународни дан жена посветио женама жртвама ратног злочина – силовања, а ове године посвећује женама које раде у јавној управи.

Она је истакла да су значајни помаци у побољшању положаја жена на селу, наводећи да је Српска једина у региону урадила Акциони план за унапређење положаја жена на селу и да ће тај документ бити 12. новембра у Њујорку на сједници о статусу жена као најбоља регионална политика.

Предсједник Актива жена Синдиката управе Републике Српске Оливера Ђурић Марковић је рекла да је у јавној управи укупно 5.466 запослених, од којих су 59 одсто жене.

"Али суштина је да је на руководећим позицијама, од помоћника министара, руководилаца републичке управе, републичких управних организација, ипак већи проценат мушкараца него жена", рекла је Ђурићева, оцјењујући да су мушкарци ипак у предности када се говори о руководећим позицијама.

Извор: СРНА