latinica  ћирилица
07/03/2018 |  13:55 | Аутор: РТРС

Удовичић: Промијенили смо слику Србије

Кроз развој школског спорта, мијењања спортске инфраструктуре, јачање универзитетског спорта, самих награда које су повећане мотивишемо одговорност код младих-каже Удовичић
Вања Удовичић (Фото: Танјуг) -
Вања Удовичић (Фото: Танјуг)

Министар омладине и спорта у Влади Србије Вања Удовичић каже да је држава промијенила начин финансирања младих спортиста и да такав потез даје одличне резулате посљедње четири године, што најбоље говори број медаља који је већи него у претходних 14 година.

"У претходном периоду се драстично промијенила ситуација, средства која Влада Републике Србије издваја за наше спортисте долазе до њих. Врло смо усређени и мотивисани да пратимо ток средстава од самог давања са републичког или локалног нивоа према спортистима. Резултати на међународној сцени показали су да је у пероду од 2000. до 2013. године освојено 119 медаља, а 136 медаља од 2014. до 2017. Промијенили смо начин финансирања и подстицаја, као и приступ одговорности и односа према спортистима и организацијама", рекао је Удовичић на 25. Копаоник бизнис форуму.

Он је додао да је стимулација за спортисте, кроз стипендије и праћење њихових програма, уз присуство врхунског тима људи, предуслов за остваривање врхунских резултата.

"Кроз развој школског спорта, мијењања спортске инфраструктуре, јачање универзитетског спорта, самих награда која су повећане и исплаћују се у року од седам дана, све видове стимулација, да на тај начин подстичемо и мотивишемо одговорност код младих спортиста", каже Удовичић..

Бивши најбољи ватерполиста свијета изнио је примјер из његове играчке каријере када је годину и по дана чекао на награде послије успјеха на великим такмичењима.

"Док сам био играч, послије освајања такмичења, чекао сам на новчану награду преко годину и по дана, чекао сам и стипендије, као и цјелокупна ватерполо репрезентација. Нисмо били сигурни како ћемо да одемо на такмичење, у каквим условима тренирамо, а сада смо то све промијенили и добили много бољи резултат", истиче министар спорта Србије..

Према његовим ријечима стратегија је и да се мотивишу млади људи да буду хероји својих заједница у било којој сфери.

"Морамо да покажемо младим људима да се труд, рад и дисциплина исплате, да можете из једног Новог Пазара као млад спортиста, иноватор или предузетник да побиједите на европском тржишту или постанете шампион. Мијењамо слику Србије на међународној сцени у свим сегментима, доказ је све већи број домаћинстава који се организују у нашој земљи", наглашава Удовичић.

Подсјетио је да ће Србија ове године да организује Фајнал-фор Евролиге, Школско Свјетско првентсво у баскету 3x3, као и кадетска Европска првенства у кошарци и ватерполу.

"Жеља нам је да привучемо велики број туриста, промијенимо слику Србије и мотивишемо нашу дјецу да уђу у само такмичење. Циљ је да се угледају на Ивану Шпановић, Давора Штефанека, Филипа Филиповића, Андрију Прлаиновића, српске футсалере, све оне које смо гледали у Србији на нашем терену током турнура, да се радују њиховим побједама и пошаљемо поруку да спорт мора да буде доступан свима, а не привилегија појединаца", закључио је Удовичић.

Извор: Вечерње новости