latinica  ћирилица
07/03/2018 |  18:50 ⇒ 08/03/2018 | 10:47 | Аутор: РТРС

Реаговања на трилатералу – бољи односи или представа за ЕУ (ВИДЕО)

Унутрашња неслагања у БиХ све више се осликавају и у њеном наступу на регионалној сцени. То је показао и трилатерални састанак у Мостару.
Трилатерални састанак у Мостару - Фото: РТРС
Трилатерални састанак у МостаруФото: РТРС

Сусрет, који аналитичари називају тек представом за Брисел и Европску унију, још једном је показао подијељеност трочланог Предсједништва БиХ.

Изостанак јасног наступа и прецизних закључака сусрет у Мостару означили су као скуп који ништа велико неће донијети. Дан послије, аналитичари оцјењују, трилатерала је тек игроказ за Брисел и Европску унију. У позицији у којој све три стране, са неком врстом залеђине своје ставове држе изузетно чврсто, процјењују, ипак предњачи Бакир Изетбеговић, који, истиче Срђа Трифковић из Београда, ситуацију користи и за стицање предизборних поена.

- Да закључим, ово је изгледа био један, ето на брзину заказани и реалитвно пажљиво кореографисани скуп, прије свега да се задовољи захтјев Стратегије за Западни Балкан из Брисела, а који с друге стране није имао ма какву супстанцу и који ће врло брзо, за неколико мјесеци, бити заборављен - каже Трифковић.

Политички аналитичар Жарко Пуховски истиче да БиХ не функционише као политичка заједница.

Уз аналитичаре трилатералу коју је обиљежило пет различитих ставова данас су коментарисали и политичари. Иако су редом сагласни да сваки дијалог треба афирмисати у састанку мало ко види ишта значајно. У СНСД-у сматрају – најодговорнији за крах бх регионалне политике је Бакир Изетбеговић.

- Видљиво је да поново долази проблем из БиХ због улоге Бакира Изетбеговића и мислим да ће тај интензитет нажалост дефинитивно слабити вјероватно све до избора када очекујемо да ће структура Предсједништва БиХ бити сасвим другачија - поручује Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Највећи домет састанка у Мостару управо и јесте афирмација сталних разговора као рецепт за рјешење проблема, сматрају посланици у Представничком дому. Ипак, када изостају конкретни договори и када су у рјешавању отворених питања константно присутне опструкције питање је колико ће регионални лидери имати стрпљења, али и колико ће дијалог имати ефекта.

- Свакако је то један од начина како рјешавати проблеме, а ја бих рекла и отворена питања и све оно што је нужно и претпоставка за политичку стабилност - каже Борјана Кришто, предсједавајућа Представничког дома ПС БиХ.

- Они периодчно направе скуп да поправе свој рејтинг, а у принципу никада не ријеше ништа и како сам чуо, тек ће правити списак оног што требају ријешити, а у БиХ су избори за пар мјесеци - поручује Садик Ахметовић, посланик Независног блока у Представничком дому ПС БиХ.

Након свега, главни утисак је да ће година која је у БиХ изборна тешко дати реална рјешења за проблеме који се гомилају.

Због тога се, став је аналитичара, прави резултати и какво такво шминкање бх позиције у регионалним односима реално могу очекивати тек на прољеће наредне године, након конституисања власти у БиХ, успостављања владе у Њемачкој и смиривања кризе у Бриселу.