latinica  ћирилица
07/03/2018 |  18:53 | Аутор: РТРС

Орбан: Не дозволити ниједном мигранту да уђе у земљу

Мађарска не би требало да дозволи нити једном мигранту да уђе у земљу, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.
Виктор Орбан - Фото: Getty Images
Виктор ОрбанФото: Getty Images

У саопштењу за медије, које је објављено на интернет страници мађарске Владе, а у којем се цитира Орбан, наводи се да Мађарска, уколико жели да постигне било шта у наредне четири године, не би требало нити једном мигранту да дозволи улазак у земљу и да мора да брани безбједносну ограду на граници.

Орбан је додао да мађарска Влада вјерује да би ЕУ требало да надокнади Мађарској изградњу зида на граници, пренио је "Спутњик".

- Брисел мора да плати трошкове изградње зида или барем половину, што би износило 445 милиона евра. Осим тога, ризик по националну безбједност значи да Мађарска мора да протјера све оне који су умијешани у организацију имиграције, рекао је Орбан.

Мађарске власти су у априлу 2017. године саопштиле да је завршена изградња другог зида на граници са Србијом, дужине 155 километара и да су на њега постављене термалне камере, како би се могли уочити мигранти у мраку. Први зид изграђен је на граници са Хрватском.

Оштар антимигрантски став мађарског премијера изазвао је критике других земаља у оквиру ЕУ, као и саме Уније, а УН је Орбана прогласио расистом, због његових недавних коментара о мигрантима.

Извор: СРНА