latinica  ћирилица
07/03/2018 |  19:04 ⇒ 08/03/2018 | 08:43 | Аутор: РТРС

Пољопривредни произвођачи незадовољни правилником о подстицајима (ВИДЕО)

Савез удружења пољопривредних произвођача Српске саопштио је да Нацрт правилника о подстицајима за ову годину, није у складу са договором, са предсједником и премијерком Српске.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Тврде да су уведени лимити за подстицаје, на нивоу од 50 до 100 хиљада марака, и да се дискриминише највећи број пољопривредника. Из Министарства пољопривреде то су демантовали.

У нацрту Правилника о подстицајима за 2018. годину нема никаквих разлика у односу на договор, који је постигнут са удружењима пољопривредника на састанку са предсједником и премијерком Републике Српске – кажу у ресорном министарству. Додају да је апсолутно све прихваћено и уграђено у нацрт Правилника и да су нетачне информације да постоји разлика између договора и онога што се наводи у Правилнику. Планом кориштења средстава предвиђено је да 60 милиона КМ иде у текућу производњу, а додатних 11 милиона за регресирано дизел гориво и противградну одбрану. Укупно 71 милион КМ, кажу у Министарству, представља повећање укупног буџета за око 20 одсто.

- Осим средстава аграрног буџета од 71 милион КМ, пољопривредницима су како наводе на располагању бројни остали извори финансирања од средстава Владе Републике Српске и Свјетске банке за наводњавање, преко средстава ИРБ Српске и Партнер фонда за дугорочни развој, до средстава из области уређења хидромелирационих система, за заштиту добара, што све укупно чини преко 200 милиона расположивих средстава за развој пољопривреде - истиче Александар Мацановић, портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

У Министарству подсјећају да су произвођачима воћа подстицаји повећани са два на четири милиона КМ, повртарима са 435.000 на скоро 1,9 милиона, а да ће знатно већи подстицаји бити и за тов свиња, 88 одсто више, односно са 800.000 на 1,5 милион.

- Произвођачи у Федерацији БиХ уопште немају средства за капиталне инвестиције, за регресирано дизел гориво, за откуп пшенице и за противградну заштиту, те су у том смислу пољопривредници из Републике Српске апсолутно конкурентни пољопривредницима из остатка БиХ - напомиње Мацановић.

Знатно су, како наводе, повећана издвајања по основу капиталних инвестиција, односно у механизацију и инвестиције у сточарској и биљној производњи, за шта је издвојено око 36 милиона КМ, од чега преко девет милиона из аграрног буџета и око 27 милиона из међународних извора финансирања.