latinica  ћирилица
07/03/2018 |  21:34 ⇒ 21:34 | Аутор: РТРС

"Не мијењамо име помјесне Цркве, ојачавамо је са њеним историјским сједиштем"

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоанкије изјавио је да се промјена у званичном називу Српске православне цркве објашњава жељом да се ојача веза са њеним историјским средиштем у Пећкој патријаршији, али и с Косовом и Метохијом као најважнијим дијелом њене јурисдикције.
Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије - Фото: Novosti.rs
Епископ будимљанско-никшићки ЈоаникијеФото: Novosti.rs

Уколико Сабор Српске православне цркве у мају усвоји промјене Устава, званичан назив Српске православне цркве убудуће ће бити Српска православна црква – Пећка патријаршија.

Појашњавајући предвиђене измјене епископ Јоаникије је рекао да се то чини прије свега како би се правилније дефинисало историјско одређење Српске православне цркве, преноси Митрополија црногорско-приморска.

"Ми то не доживљавамо као промјену имена. То је само појашњење са циљем да се истакне на првом мјесту историјско утемељење Српске православне цркве. Саборска комисија која је дорађивала Црквени устав, усвојила је тај наслов са добрим разлогом, као што имамо и код других патријаршија", рекао је владика Јоаникије.

Он даје и примјер да Руска православна црква користи осим тог наслова и наслов Московска патријаршија.

"Ми у досадашњој верзији Црквеног устава нисмо у наслову наше помјесне цркве користили ријеч патријаршија. Осим што је незванично названа Српска патријаршија. Сада у предложеном наслову имамо одговарајуће одређење које ће сигурно бити усвојено", навео је владика Јоаникије.

Извор: СРНА