latinica  ћирилица
08/03/2018 |  08:30 ⇒ 18:59 | Аутор: РТРС

Водостаји у порасту, службе у приправности (ВИДЕО)

Водостаји ријека у Републици Српској су у порасту.
Приједор - водостај - Фото: СРНА
Приједор - водостајФото: СРНА

Због наглог топљења снијега, у порасту су сви водостаји на подручју приједорске регије која се припрема за могуће поплаве. Због тога једанас у Костајници одржан састанак представника цивилне заштите из те општине и Приједора, Новог Града и Козарске Дубице, у складу са програмом заштите од поплава Владе Српске и на иницијативу директора Републичке управе Цивилне заштите.

Начелник Штаба цивилне заштите у Костајници Зоран Кос рекао је да је у тој општини у порасту ријека Уна, која се излила на пољопривредно земљиште у Грдановцу.

- У посљедња 24 часа Уна је порасла за 1,5 метар и тренутно износи 290 центиметара. У порасту је и бујичасти поток Тавија, али за сада не представља већи проблем. Редовне мјере одбране од поплава уводимо када Уна достигне 370 центиметара, а најкритичнија тачка је у доњем дијелу града - навео је Кос.

Шеф Одсјека цивилне заштите у Приједору Душан Врањеш рекао је да је анализирана ситуација у вези са нивоом водостаја, сагледане превентивне мјере и договорене заједничке активности размјене информација и заштите од поплава.

- Водостај Сане у Приједору за четири часа је порастао 30 центиметара и у 11.00 часова износио је 365 центиметара, а расту и водостаји Милошевице и Гомјенице", навео је Врањеш, додавши да се очекује даљи пораст и да се предузимају превентивне мјере.

Начелник штаба за ванредне ситуације општине Нови Град Ратко Павић рекао је да, упркос порасту водостаја, ситуација у Новом Граду није алармантна.

- Водостај Уне расте убрзано од синоћ и у 7.00 часова јутрос износио је 263 центиметра. Редовне мјере одбране од поплава предузимају се на 450 центиметара, док је критична тачка 510 центиметара - навео је Павић и нагласио да су све службе у стању приправности.

Шеф Цивилне заштите у Козарској Дубици Ђуро Трубарац рекао је да у Дубицу још није стигао талас из Приједора, Новог Града и Костајнице.

- Водостај у Козарској Дубици јутрос износи 160 центиметара, а на 380 центиметара се проглашавају редовне мјере одбране од поплава. Бујичасти потоци су у нешто интензивнијем порасту, али за сада не стварају веће проблеме - навео је Трубарац.

Ријека Спреча излила се из корита и поплавила око 60 одсто обрадивих површина на подручју општине Петрово, потврђено је из Општинске управе.

За сада нема опасности од изливања ријеке Врбас ни других мањих водотока, рекао је шеф Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Градске управе Бањалука Младен Ћућун. Он је навео да је према посљедњим мјерењима, од 9.30 часова, водостај Врбаса у Делибашином селу 276 центиметара, а да је кота редовне одбране од поплава 300 центиметара.

- На терену су припадници Цивилне заштите и ватрогасци, који су спремни за било какву интервенцију. Од мањих водотока, појачан доток има ријека Драгочајка, али не пријети изливање - додао је Ћућун.

Водостај ријеке Саве у Градишци је у порасту, а јутрос у 8.00 часова износио је 339 центиметара, што је знатно испод коте од 700 центиметара када се уводе редовне мјере одбране од пополава.

Шеф Одсјека цивилне заштите општине Градишка Слободан Кнежевић рекао је да не очекује да ће наредних дана бити већих поплава на подручју ове општине, нити драстичног раста водостаја Саве и планинских ријека Врбашке, Јабланице и Лубине. Кнежевић је рекао да се ситуација редовно прати и да су за случај поплава Цивилној заштити на располагању три чамца за спасавање и више од 20.000 врећа за прављење зечијих насипа.

Водостај ријеке Босне на подручју Добоја је у порасту и износи 200 центиметара. Редовна кота одбране износи 300 центиметара, а ванредна 450 центиметара.

Републичка управа Цивилне заштите организује сутра у Броду радни састанак са начелницима више општина на којем ће, између осталог, бити ријечи о стању водозаштитних објеката. Састанку ће присуствовати и представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, као и општински служби цивилне заштите, најавио је директор Републичке Управе Цивилне заштите, Миле Међед.

Извор: РТРС/СРНА