latinica  ћирилица
08/03/2018 |  11:02 | Аутор: РТРС

Озбиљно упозорење потписало 20.000 научника уз додатак

Озбиљна упозорења о будућности и предвиђања катастрофе по човјечанство узимају све већи замах.
Топљење леда на Антарктику (Фото: newsweek.com) -
Топљење леда на Антарктику (Фото: newsweek.com)

Писмо упозорења је први пут објављено у новембру и до сада га је потписало 20.000 научника. Ријеч је о документу који је постао један од најразматранијих научних списа у историји, а његови потписници истичу да су коначно успјели да утичу на политику.

Прво упозорење, са 1.700 потписа, стигло је прије 25 година од Уније забринутих научника, али експерти истичу да је ситуација много гора него 1992. године, али и да су се скоро сви познати проблеми знатно погоршали.

Човјечанство се и даље суочава са егзистенцијалним проблемима и великом потрошњом ограничених ресурса, истичу научници. Е

"Експерти, медији и лијени становници се не боре против тога,.Ако нешто ускоро не буде предузето, доћи ће до катастрофалног губитка биоразноликости и неограничених количина људске биједе", истиче се у новом писму објављеном у часопису Биосајенс.

Научници су сада дописали дио у којем наводе да, заједно са економистима, морају да преусмјере свој фокус са подстицања раста на очување планете.

Професор Вилијам Рипл у име свих научника који су потписали писмо истиче да је њихово упозорење човјечанству имало велики одјек и да су писмом "погодили у центар" успјевши да привуку пажњу како научних заједница, тако и јавности.

Извор: Агенције