X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
08/03/2018 |  15:13 ⇒ 18:55 | Извор: РТРС

Пољопривредници страхују од наглог топљења снијега (ВИДЕО)

Пољопривредници страхују да ће нагло топљење снијега довести до велике влажности земљишта и негативно се одразити на квалитет ораница и отежати припреме земљишта за садњу. Агрономи савјетују произвођачима да, ако дође до презасићења тла водом, прва мјера, након њеног повлачења је додатна прихрана и спровођење појачаних агротехничких мјера.
Усјеви под снијегом - Фото: илустрација
Усјеви под снијегомФото: илустрација

Температурни скокови и нагло топљење снијега на подручју Приједорске регије, могло би значајно натопити земљиште и отежати будуће радове пољопривредницима. Тврде да би велика влажност могла значајно отежати и успорити припреме и обраду земљишта у предстојећем периоду.

Уз ријеку Сану, на подручју Приједора, на површини од око 450 хектара зељишта засијане су бројне културе. Снијег је добар изолатор за озиме културе, али ако се дуго задржи на тлу, може изазвати компликације, попут гљивичних обољења на приносима. Међутим, потешкоће може изазвати и нагло отопљење и отапање снијега чиме би тло било презасићено влагом.

"Са великом влагом долази до испирања храњивих материја из тла, тако да пољопривредни произвођачи треба да знају да, уколико се нагло повећа количина воде на ораницама, прва мјера након њеног повлачења је додатна прихрана и провођење већих агротехничких мјера него што је то уобичајено", истиче Татјана Марић, шеф Одсјека за унапређење пољопривреде Града Приједора.

Међутим, пољопривредни произвођачи највише страхују од појаве мраза.

"Нама је четири сата мраза довољно да униште читаву производњу. Не можемо усјеве пресијати као паприку или неку другу биљку, морамо чекати неку сљедећу сезону", каже Далибор Јовић,предсједник УО Пољопривредне задруге “Кооператива“ Приједор.

Стручњаци кажу да евентуална појава мраза може значајно оштетити младе изданке биљака, а приједорски воћари на резидбу ће још сачекати.