X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
08/03/2018 |  15:20 ⇒ 17:48 | Извор: РТРС

Човић: Очувати Хрвате као констутутивни народ у БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић данас је у Загребу указао на важност да се Хрвати очувају као конститутиван народ у БиХ, те да, иако најмалобројнији, буду предводници свих позитивних процеса у БиХ.
Драган Човић (Фото:predsjednistvobih.ba) -
Драган Човић (Фото:predsjednistvobih.ba)

Човић је у организацији Матице Хрватске одржао предавање "Хрвати БиХ: носиоци европских вриједности" и том приликом се осврнуо на рад Хрватског народног сабора у БиХ, чије је оснивање имало за циљ покушај политичког уједињења хрватског народа у БиХ, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Говорећи о равноправности Хрвата у БиХ, Човић је изразио увјерење да су много ближе остварењу формалноправно таквог циља него што су били у посљедњих 20 година, односно да су у политичком животу легитимног представљања, Хрвати вратили снагу који су били изгубили.

Када је ријеч о евроатлантским интеграцијама, Човић је истакао да су многе препреке на том путу већ уклоњене, те да је БиХ упућена снажна порука да је Хрватска искрен пријатељ на том путу, што је предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић на недавној трилатерали поново потврдила.

Човић је истакао и потребу реформе правосуђа на путу БиХ према европским интеграцијама, наводећи да је правосуђе још зависно од унутрашњег политичког живота у земљи, али и изван БиХ.