latinica  ћирилица
08/03/2018 |  16:06 ⇒ 16:09 | Аутор: РТРС

Удружења ветерана неће поштовати забрану усташког поздрава

"Координација бранитељских и страдалничких удружења Загреба, Сплита и Сплитско-далматинске жупаније" неће поштовати забрану усташког поздрава "За дом спремни!", јер је то, како тврде, "стари хрватски поздрав".
Усташке униформе у Задру (Архив) - Фото: AFP
Усташке униформе у Задру (Архив)Фото: AFP

Они не прихватају употребу усташког слогана само на комеморацијама ХОС-а, што сматрају "потпуно неприхватљивим".

Чланови ове координације поручују да се никада неће одрећи поздрава "За дом спремни!", који су користили припадници ХОС-а.

Адвокат Даворин Карачић наводи да се тај поздрав "не смије бркати са Независном Државом Хрватском, као што се ни модерна Хрватска не може бркати са том државом, а "За дом спремни!" није једнозначан симбол, већ је један од симбола домовинског рата".

Истовремено, чланови удружења ветерана критикују одлуку да петокрака не буде забрањена и називају је "симболом великосрпске агресије".

Многи историчари и правници упозорили су да било какво толерисање усташког поздрава, па и у "посебним ситуацијама", значи задржавање тог слогана у јавној употреби, те да ће све остати исто, подсјећају портали.

За разлику од ветеранских удружења, и велики дио хрватске деснице сада признаје да је "За дом спремни!" аутентични усташки поздрав.

Извор: СРНА