latinica  ћирилица
08/03/2018 |  21:57 | Аутор: РТРС

Кијев плијени имовину "Гаспрома"

Украјинске власти почеле су да плијене имовину која припада "Гаспрому", због тога што, како кажу, руска гасна компанија не поштује одлуке Арбитражног суда у Стокхолму.
Газпром        (Фото:Гаспром) -
Газпром (Фото:Гаспром)

"Украјинска влада је, у складу са актуелним околностима, покренула акцију с циљем да се од 'Гаспрома' наплати изречена казна", наводи се у саопштењу украјинске владе, и додаје да је овај потез у складу са одлуком суда у Стокхолму.

Украјински премијер Владимир Гројсман поручио је да став Кијева у спору са "Гаспромом" мора бити "чвршћи и конзистентнији".

"'Гаспром' мора поштовати пресуду Арбитражног суда и поступити у складу са захтјевима украјинског антимонополског регулатора и одлукама украјинских судова", изјавио је премијер.

Из "Гаспрома" је прошле недјеље саопштено да је "Нафтогасу" враћена уплата за мартовске испоруке гаса и да оне неће бити ни реализоване због недоследности у анексу споразума са постојећим уговором.

Раније је Арбитражни суд у Стокхолму пресудио да ће "Гаспром" морати да исплати "Нафтогасу" 2,56 милијарди долара компензације, јер није испоручио договорене количине гаса за транзит.

Извор: Танјуг