latinica  ћирилица
09/03/2018 |  09:16 ⇒ 18:12 | Аутор: РТРС

Десет година Нотарске коморе Српске- свечана академија и пријем (ВИДЕО, ФОТО)

Нотарска комора Српске обиљежава десет година рада. Надлежни поручују да је нотаријат испунио своје основне циљеве- приступачност, правну заштиту грађана и растерећење судова у појединим поступцима. Свечани пријем организован је у Влади Српске, а са представницима Нотарске коморе разговарао је и предсједник Српске Милорад Додик.
Свечана академија Нотарске коморе - Фото: РТРС
Свечана академија Нотарске комореФото: РТРС

51 нотар у Српској и два у дистрикту Брчко олакшали су рад судовима, а грађанима омогућили бржу услугу у превентивном правосућу. Циљ им је ући у велику европску дигиталну породицу. Цијене њихових услуга, поручују, сразмјерне су уложеном раду.

"Услуге нотара грађанима су увијек доступне и послије радног времена и викендом и празником и у дијаспори. Свим грађанима смо увијек доступни у превентивом и оставинском правосуђу", навела је предсједница Нотарске коморе Српске Слада Ивелић.

Пријем код предсједника за делегацију Нотарске коморе (Фото: predsjednikrs.net)

Предсједник Српске Милорад Додик поручио је да је републичка власт допринијела успјешности нотарске праксе и нагласио да ће наставити рад на побољшању правног оквира и услова за рад нотара. Десетогодишњица рада Нотарске коморе важна је једнако за грађане, Владу и струку. 

"Вјерујем да су постигнути основни циљеви, а то су приступачност грађанима, правна заштита грађана, а то је и растерећење судова, поготово основних", истакао је министар правде Српске Антон Касиповић.

Министарка правде Србије Нела Кубуровић подсјетила је да је Српска пружила велику подршку приликом увођења институције јавних бележника у правни систем Србије. Нотаријат у Српској заснован је на европским искуствима.

"Нотарски систем у Републици Српској је брат близанац система у Њемачкој, јер је преписан као наш систем. А могло би се рећи  да и ми пратимо рад Нотарске коморе Републике Српске", изјавио је Ловро Томашић из Савезне нотарска комора Њемачке.

О цијенама нотарских услуга и висини накнада, ресорни министар, каже, расправљаће Влада и комора, а нотари поручују да би цијена негдје могла бити смањена, а негдје повећана. Социјалне категорије за њихове услуге могле би плаћати нижу цијену, док би они који желе склопити милионски уговор или купити вриједну некретнину, нотарске услуге коштале и више.