latinica  ћирилица
09/03/2018 |  10:39 ⇒ 12:49 | Аутор: РТРС

Деђански: Изетбеговић условљава Србију, јер губи политичку моћ

Политички аналитичар Стевица Деђански сматра да је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, који покушава да питање разграничења Србије и БиХ постави као ултиматум Србији, свјестан да губи политичку моћ и зато користи сваку прилику да добије неки поен.
Трилатерални састанак у Мостару - Фото: РТРС
Трилатерални састанак у МостаруФото: РТРС

Деђански оцјењује као наставак "Изетбеговићеве промјенљиве политике" изјаву "да у наредних седам мјесеци тешко да ће доћи до договора БиХ и Србије о граници због предстојећих избора, јер Србија има захтјеве да се направе измјене границе око хидроцентрала и тамо гдје пролази пруга".

"Такав начин политичке комуникације само показује да Изетбеговић и није имао мишљење", рекао је Деђански за "Спутњик".

Он је оцијенио да такве изјаве само штете помирењу у региону.

"Иако се сви, па и Бакир, заклињу да раде на томе да свима буде добро, испоставља се у пракси да на томе озбиљно ради само Србија. Међутим, колико је ово лоше, са једне стране, с друге је добро јер коначно Запад може да види да њихови пулени које су годинама подржавали, у ствари, праве проблем", рекао је Деђански.

Према његовим ријечима, ако ЕУ жели стабилан регион, требало би и да она сама нешто уради и дисциплинује људе који стварају проблеме.

Професор међународног права Бојан Милисављевић чињеницу да је Изетбеговић поменуо међународну арбитражу ако не дође до договора тумачи као недобронамјеран потез.

"Ми смо направили врло конструктивно решење и варијанте за разграничење које представљају разумну основу за преговоре. Проблем је што БиХ има унутрашње проблеме који су везани за постизање сагласности у овом питању, и верујем да ће управо зато бити тешко постићи неки договор са њима. Више сам склон тези да ово питање рјешава неки међународни форум или Међународни суд правде", нагласио је Милисављевић.

Он је рекао да није сигуран ни да би одлазак Изетбеговића из Предсједништва БиХ промијенио много став бошњачког представника у овом питању и додаје да је њима јасно да је Србији улазак у ЕУ приоритет, као и да је Србија много ближе том уласку од БиХ.

Он је навео да би, уколико би се питање граница нашло на међународној арбитражи, цијели поступак могао да траје око три године, док би поступак на суду био знатно дужи.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је 6. марта у Мостару да у наредних седам мјесеци тешко да ће доћи до договора БиХ и Србије о граници због предстојећих избора, јер Србија има захтјеве да се направе измјене границе око хидроцентрала и тамо гдје пролази пруга, што је предсједник Србије Александар Вучић демантовао нагласивши да то није истина и да Изетбеговић очигледно није прочитао најновији приједлог Србије.

Граница БиХ и Србије дуга је 335 километара, а спорни су дијелови код Зворника, односно Бајине Баште, затим дио кроз који пролази пруга Београд–Бар и дио око општине Прибој, која је раздвојена територијом општине Рудо.

Србија је предложила да дође до размјене територије на два мјеста око пруге &мдасх; буквално метар квадратни за метар квадратни, што је од обостране користи, а што је бошњачки члан Предсједништва БиХ одбио.

Извор: СРНА