latinica  ћирилица
09/03/2018 |  11:54 ⇒ 12:48 | Аутор: РТРС

НСРС 20. марта о више приједлога и нацрта закона

Колегијум Народне Скупстине Републике Српске утврдио је термин одржавања и приједлог дневног реда 24. редовне сједнице на којој би требало бити разматрано пет приједлога закона и пет нацрта закона.
Сједница колегијума НСРС (архив) - Фото: РТРС
Сједница колегијума НСРС (архив)Фото: РТРС

Наставак 23. сједнице је 20. марта, а одмах по њеном окончању почиње 24. редовна сједница.

Народна скупштина ће у наставку 23. сједнице расправљати о двије интерпелације, и то за разматрање политика у области здравственог и пензионог система, те политике управљања јавним предузећима.

На 24. сједници парламент Српске ће разматрати Приједлог програма рада Народне скупштине Републике Српске за 2018. годину.

НСРС ће по хитном поступку разматрати Приједлог закона о измјени Закона о републичкој управи, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању, те Приједлог закона о високом образовању.

Пред посланицима ће се наћи и Приједлог закона о посебном Регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце и Приједлог закона о роковима измирења новчаних обавеза у пословним трансакцијама.

Народна скупштина ће разматрати и Нацрт закона о култури, Нацрт закона о измјени Закона о Фонду за развој и запошљавање Републике Српске, Нацрт закона о измјени Закона о Фонду за управљање некретнинама и потраживањима у власништву Републике Српске, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о општем управном поступку, те Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о матичним књигама.

На дневном реду је и Нацрт стратегије за унапређење положаја старијих лица у Републици Српској за период од 2018. до 2027. године.

Пред посланицима ће се наћи и Информација о обавезама које за БиХ и Републику Српску проистичу из процеса придруживања Европској унији са прегледом мјера и активности реализованих током 2017. године, те о оствареним резултатима у приближавању прописа Републике Српске прописима ЕУ.

Говорећи о иницијативи Удружења РеСтарт Српска за одржавање посебне сједнице НСРС на којој би се расправљало о одласку младих, предсједник парламента Недељко Чубриловић је рекао да не постоји тема од интереса за јавност Српске о којој се не би требало говорити, али да је неопходно прикупити материјал и доставити га Колегијуму који би одлучио о одржавању сједнице.

М. Вујиновић/РТРС