latinica  ћирилица
09/03/2018 |  12:55 ⇒ 12:55 | Аутор: РТРС

Хрватска не одустаје од Трговске горе

Хрватска не одустаје од намјере да на Трговској гори у општини Двор уз границу са БиХ одлаже радиоактивни отпад о чему свједочи допис упућен начелнику општине Двор у Хрватској Николи Арбутини, из којег се види да су припреме у поодмаклој фази.
Трговска гора - Фото: Агенције
Трговска гораФото: Агенције

Допис Арбутини упутио је Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране Кршко. Начелник је обавијештен да је именован Управни одбор тог фонда и усвојен програм рада и финансијски план за 2018. годину. Арбутина каже да Хрватска има циљ који спроводи, не питајући никога за мишљење и ставове.

"У националном програму спровођења стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива наводи се да за овај државни пројекат мишљење локалне заједнице није пресудно. Хрватски сабор је 15. децембра прошле године измијенио Закон о радиолошкој и нуклеарној безбједности, што показује да се иде на завршетак пројекта за одлагање отпада", рекао је Арбутина, који је због страха од посљедица за становништво против овог пројекта.

Потпредсједница Владе Републике Српске и министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Сребренка Голић, каже да Влада и даље нема званичних сазнања о активностима које Хрватска спроводи у вези са потенцијалном изградњом одлагалишта радиоактивног отпада.

"Надам се да ћемо са осталим надлежним институцијама ФБиХ и БиХ наставити борбу и чинити све што је у нашој моћи да спријечимо одлагање радиоактивног отпада у непосредној близини границе и изворишта питке воде. У току су активности за проглашење претходне заштите подручја ријеке Уне, што представља још један аргумент преко којег, увјерени смо, ни међународне институције неће прећи", рекла је Голићева.

Претходна заштита овог подручја може да траје највише двије године, све док не буде проглашен парк природе "Уна", који би се простирао на површини од 2.938 хектара и обухватао сјеверозападни дио Српске, кроз које протиче Уна.

Извор. Глас Српске