latinica  ћирилица
09/03/2018 |  14:13 | Аутор: РТРС

Меморандум Србија-Хрватска о сарадњи у жељезничком саобраћају

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић потписала је данас са министром мора, промета и инфраструктуре Хрватске Олегом Бутковићем Меморандум о сарадњи на унапређењу жељезничког саобраћаја, који предвиђа заједничку реконструкцију пруге Београд-Загреб.

Пруга је дуга 412 километара и реконструкцијом ће путовање возом на тој релацији бити смањено са садашњих седам и по на нешто више од три часа, саопштено је из Владе Србије.

Дио пруге кроз Србију је дуг 116 километара и планирана је реконструкција оба колосјека на цијелој дионици Голубинци-Шид, односно до границе са Хрватском, као и модернизација дијела од Руме до Шида.

За реконструкцију пруге на територији Србије биће потребно 250 милиона евра, на територији Хрватске нешто више.

Меморандум се предвиђа и сарадњу на модернизацији жељезничке инфраструктуре, олакшавање поступака на жељезничким граничним прелазима између двије државе, као и заједнички наступ према ЕУ фондовима и другим међународним институцијама у вези са модернизацијом пруге Београд-Загреб, на Коридору 10.

Потписивању Меморандума присуствовала је министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић.

Предсједници Србије и Хрватске Александар Вучић и Колинда Грабар Китаровић разговарали су у фебруару у Загребу о реконструкцији пруге Београд-Загреб, након чега су ресорна министарства договорила потписивање меморандума.

Извор: СРНА