latinica  ћирилица
09/03/2018 |  15:23 | Аутор: РТРС

"Улазак земаља западног Балкана у ЕУ приоритет аустријског предсједавања

Канцелар Аустрије Себастијан Курц изјавио је данас да ће се међу приоритетима аустријског предсједавања ЕУ наћи и улазак земаља Балкана у ЕУ, посебно Србије и Црне Горе.

"Међу приоритетима аустријског предсједавања налазе се промовисање конкурентности Европе и рад на приступању балканских земаља Унији, посебно Србије и Црне Горе", рекао је Курц.

Он је поручио да ће се у фокусу интересовања Аустрије, која 1. јула преузима предсједавање од Бугарске, наћи рјешавање питања миграната и безбједност, преносе београдски медији.

"Наш циљ је веома јасан - да у Европи не треба да буде само спорења о размјештању /избјеглица/ већ коначно и о промјени фокуса ка обезбјеђивању спољних граница", рекао је Курц за Ројтерс.

На новинарско питање каква рјешења има на уму, Курц је рекао да је једна од опција проширење мандата Европске агенције за границе и Обалску стражу "Фронтекс", али да има и других, као и да ће све зависити од разговора са лидерима ЕУ на догађајима попут Самита о миграцији и безбједности који је заказан за 20. септембар.

У Бечу је најављено да ће предсједавање Аустрије ЕУ бити "е-предсједавање".

То ће бити први пут да једна земља, која предсједава ЕУ, неће штампати документа, већ ће их објављивати на онлајн порталу.

Извор:Срна