latinica  ћирилица
09/03/2018 |  15:50 ⇒ 15:58 | Аутор: РТРС

Суд БиХ: Косовић свједочио о мучењима и силовањима у Алипашином пољу

Коста Косовић свједочио је данас на суђењу тројици бивших припадника такозване Армије БиХ пред Судом БиХ о мучењу српских затвореника и силовању жена у сарајевском насељу Алипашино поље током рата у БиХ.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Косовић, свједок Тужилаштва БиХ, рекао је да су га оптужени Сенад Џанановић, Гаџо и извјесни Крушко тукли током заточеништва у подруму зграде у овом насељу.

Он је испричао да је у јуну 1992. године одведен у подрум зграде на Алипашином пољу, гдје су га ударили приликом уласка, а затим је испитан.

Према ријечима свједока, од ударца је изгубио слух, а затим је смјештен у неусловни подрум с око 20 мушкараца и три жене – свједоцима "А" и "Б", те Зором Томић.

"Враћале су се прљаве, рашчупане, црвене и нису говориле. Ја сам са Зором Томић причао о злодјелима и она ми је рекла да су њу силовали 50 пута. Рекла је да је силовао `колега њеног сина`", испричао је свједок и додао да му је свједок "А" говорила да је силују, док "Б" није причала.

Одбрана Џанановића тврдила је да жене нису спомињале њега у вези са силовањем, на шта је свједок рекао да су сви знали да је Џанановић "главни за то и да су га све три жене спомињале".