latinica  ћирилица
09/03/2018 |  16:08 | Аутор: РТРС

Међед: Ситуација са водостајима зависи од временских прилика

Директор Републичке управе Цивилне заштите Миле Међед рекао је данас у Броду да су ријеке Сана, Сава и Уна у порасту, те да даља ситуација са водостајима у Републици Српској зависи од временских прилика.
Водостај - Фото: РТРС
ВодостајФото: РТРС

"Ситуација са водостајима зависи од снијега који ће се отопити уколико дође до наглог пораста температуре", рекао је Међед новинарима након састанка са начелницима општина Брод и Дервента, на којем су донесени закључци о стању водозаштитних објеката на подручју Брода и језеру Дренова.

Међед је рекао да су све локалне заједнице дужне да поступају у складу са Планом заштите од поплава, који је објављен у Службеном гласнику, или да прилагоде своје постојеће планове.

"У оквиру Републичке управе Цивилне заштите имамо изузетно обучене спасилачке јединице које су и опремљене у складу са стандардима ЕУ", навео је Међед и додао да су у Цивилној заштити спремни да у сваком тренутку дјелују на захтјев локалних заједница.

Према његовим ријечима, општине ће сада моћи користити пумпе које могу у једној минути избацити 20.000 литара воде, а које су набавили захваљујући иностраним фондовима.

Говорећи о језеру Дренова, Међед је рекао да је то проблем који се тиче општина Дервента, Прњавор, али и општине Брод.

"Годинама није ништа рађено по питању језера Дренова. Утврђено је да је неопходно вршити контролу испуштања воде, затим урадити систем узбуне у случају земљотреса како се не би угрозиле ове општине", рекао је Међед и додао да је прије годину дана надлежност за управљење језером Дренова, добила Јавна установа "Воде Српске".

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Чедомир Стојановић рекао је да ово Министарство планира да до краја 2022. године уложи око 180 милиона КМ за реконструкцију и обнову постојећих одбрамбених објеката против поплава.

"Више од 30 година није улагано и треба имати у виду да ова средства неће бити довољна да се у потпуности ријеши овај проблем", додао је Стојановић.

Начелник општине Брод Илија Јовичић оцијенио је да је данашњи састанак посебно значајан за ову општину, која има сложену ситуцију када је ријеч о поплавама.

Састанку су присуствовали и директор Јавне установе "Воде Српске" Милан Кикић са сарадницима, начелници подручних одељења цивилне заштите Добој и Бањалука и главни републички водни инспектор.

Извор: Срна