X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
09/03/2018 |  16:37 | Извор: РТРС

Оптужница за злочине над српским цивилима из Коњица и Брадине

Суд БиХ потврдио је оптужницу против 12 лица, бивших команданата и припадника такозване Армије БиХ, Територијалне одбране, ХВО-а, полиције и муслиманских паравојних формација, оптужених за злочине почињене 1992. и 1993. године над српским цивилима на подручју Коњица, Брадине и околине.
Српске жртве - Брадина -
Српске жртве - Брадина

Оптужница за злочине терети Есада Рамића, Шефика Никшића, Аднана Аликадића, Митка Пиркића, Реџу Балића, Хамеда Лукомирака, Сафаудина Ћосића, Мухамеда Цакића, Исмета Хебибовића, Алмира Падаловића, Енеса Јахића и Агана Рамића, саопштено је из Суда БиХ.

Они су оптужени да су одговорни за нападе и убиства више десетина цивила српске националности, оба пола, међу којима је било дјеце и старијих особа, те мучења, злостављања, нечовјечна поступања, противправна заточења, већег броја жртава српске националности из Коњица и околних села Брадина, Церићи, Зукићи, Брђани, Џепи, Загорице, Хум, Блаце, Невиздраци, Доње Село, Врдоље, Живања, Ситник, Бјеловчина, Забрђани, Бијела.

Велики број српских цивила са овог подручја незаконито је ухапшен и одведен у логоре на подручју Коњица, гдје је настављено мучење и злостављање жртава.

Тужилаштво БиХ најавило је да ће наводе оптужнице доказивати позивањем 167 свједока, три стручна вјештака и прилагањем око 780 материјалних доказа.

Извор: Срна