latinica  ћирилица
09/03/2018 |  16:47 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Министарство пољопривреде: Правилник о подстицајима да буде по мјери свих (ВИДЕО)

Након захтјева Савеза удружења пољопривредника о, како кажу, правичној расподсјели подстицаја, Министарство пољопривреде Републике Српске поручује да жели да Правилник о подстицајима буде по мјери свих регистрованих пољопривредних произвођача, а не само једног - мањег броја.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Значајна повећања средстава за подстицаје за пољопривреду од 11 милиона у 2018. години, или укупно 71 милион, одједном су, кажу у Министарству, дошла у други план, и то због става Савеза пољопривредника да им није по вољи нацрт Правилника о подстицајима и ограничења која су уведена када је ријеч о максималном износу подстицаја по кориснику.

"У Правилнику ће подстицаји по грлу бити изражени у новцу, а не у проценту од тржишне цијене и то је кориговано након нацрта Правилника. Ограничења максималних износа, с друге стране, морају постојати, она постоје за све мјере и сразмјерна су обиму производње, и да се не би пробио аграрни буџет и да би се подстицаји што равномјерније расподјелили свим произвођачима. И ово је јасно речено на поменутом састанку у Влади, а циљ је да подстицаје добије што већи брпк малих и средњих произвђача. Овим уједно желимо да ставимо тачку на полемику са појединцима, ми смо увијек настојали да имамо добру сарадњу са свим удружењима и то је озваничено недавним договором у Влади", истакао је портпарол Министарства пољопривреде Републике Српске Александар Мацановић.

У Савезу су потенцирали поређење са подстицајима у Федерацији, иако су до само прије неколико дана имали потпуно другачији став, тврде у министарству.

"Када су јасно упитани на недавном састанку у Влади, да ли желе подстицаје као у Федерацији, гдје нема капиталних улагања, ни регресираног дизела, ни додатних мјера за откуп пшенице, сви 13 представника удружења су одговорили да не желе и да желе да остану ове мјере које има Република Српска и за које ћемо у овој години издвојити око 20 милиона КМ", додао је Мацановић.

Подсјећамо, неслагање са ставовима Савеза јуче су исказала удружења мљекара и повртара, а предсједник Удружења мљекара, Владимир Усорац, каже да не би требало Правилник правити према интересима појединаца, нити под притиском политике и странака.