latinica  ћирилица
10/03/2018 |  14:40 ⇒ 11/03/2018 | 16:18 | Аутор: РТРС

Додик: Поштујем одлуку општинских органа о додјели признања (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да поштује што су надлежни органи Сребренице одлучили да му буде додијељена Златна плакета, највише општинско признање.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

"Колико знам, општинска комисија која је била изабрана да одреди носиоце признања за ову годину. Била је мултиетничка и у њој је било и Срба и Бошњака. Једногласно су подржали приједлог када сам ја у питању, а онда је неко преспавао ноћ и из Сарајева позвао и рекао не може то", навео је Додик, истичући да ће воља изабраних органа Сребренице бити испоштована.

Поручујући Бошњацима да ништа није уперено против њих, Додик је истакао да морају да знају да Сребреница припада свима и да тамо постоји демократски изабрана власт која одлучује и чије он одлуке поштује.

"Нема више могућности за стереотипе и лажи које је претходна локална власт предвођена Бошњацима пласирала, не само у региону, него у свијету", нагласио је предсједник Српске.

Према његовим ријечима, очигледно је да некоме ово смета, а није сметало када се новинарка ФТВ пријавила да гласа у Сребреници, а дан послије се вратила у Сарајево или кад је Муамер Зукорлић долазио из Србије да гласа у БиХ.

Одговарајући на новинарско питање да је данас у Источном Сарајеву за Републику Српску више пута рекао да је држава, Додик је констатовао да "испада да смо дупла држава у односу на оно што је Федерација".

Он је додао да се за члана Предсједништва БиХ кандидује јер нема законског основа да буде још један мандат на челу Српске.

"У Предсједништву ћу покушати бар 20 дана да направим нешто од те земље. Ако не успијем, шта ћу ту", закључио је Додик.

Влада у тешким условима обезбиједила функционисање Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Влада Републике Српске стабилна и да јој треба одати признање што је у тешким условима обезбиједила функционисање Српске.

Коментаришући интерпелације опозиције о којима би Народна скупштина Републике Српске требало да расправља за десет дана, а које се односе на разматрање политика у области здравственог и пензионог система, те политике управљања јавним предузећима, Додик је рекао новинарима у Источном Сарајеву да Влада Српске има повјерење, да неће бити промијењена и да ће имати нови састав тек након избора.

Додик је навео да опозиција "не може да досегне 25 гласова у парламенту, а да су јој за смјену Владе потребна 42 гласа".

Предсједник Српске је истакао да је одлука Владе била да се не иде на рестрикције у условима када је читав свијет и окружење, укључујући Србију, смањивао плате, а Српска је тада остала са истим платама и борила се да се то одржи.

"Било је неких застоја, али данас смо потпуно функционални", рекао је Додик и додао да се данас апсолутно нема шта приговорити Влади која прави болнице, клиничке центре, ауто-путеве, школе вртиће и друго.

Он је казао да Влада покушава да одржи запосленост, те подржава свакога ко се појави да би овдје нешто радио.

"Шта су они /опозиција/ урадили? У Источном Сарајеву 25 година је власт СДС-а, а ми смо направили ову болницу, пут према Јахорини, тунел Стамболчић и много других ствари. Да није можда то изградио СДС који подмеће ову причу о интерпелацији? Та интерпелација је само "забављање људи" путем медија", оцијенио је Додик.

Српска неће прихватити ни једну одлуку високог представника

Предсједник Српске поручио је да Српска неће прихватити ниједну одлуку високог представника у БиХ која се односи на Изборни закон БиХ, па макар се она односила искључиво на Федерацију БиХ.

"Овде су странци мешетари. Високи представник не може ништа да наметне", рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Додик је истакао да никада није било озбиљне приче о томе и да се то неће прихватити, те да мора да престане да се то ради.

"Ово је исти сценарио који смо гледали претходних 20 година. Бошњаци хоће нешто да проведу, онда се разгаламе пред изборе, увучемо се у цајтнот, а онда се тражи високи представник да нешто наметне", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, ако БиХ не може да функционише онда треба да се "сједне" и види како се разићи или се договорити како ће функционисати.

"Прошло је вријеме наметања. Ми одбацујемо било какво наметнуто рјешење", поручио је Додик.

Он је поновио да у БиХ ништа не функционише осим Републике Српске, "свиђало се то неком или не".

"Могу да вам причам о томе да су заједничке институције накарадне, да ништа не одрађују, да је тамо неколико појединаца који остварују само своје интересе, да се распала већина, да се распада још више, да се потпуно урушава, да се не доносе одлуке, које су потребне", рекао је Додик.

Он је навео да високи представник, који прима 24.000 евра плату, мора да пише негативне извјештаје по свијету да би оправдао ту своју плату, али да то Републику Српску не занима.

Додик је напоменуо да је Република Српска у прва два мјесеца на ставци изворних прихода буџета и изворних прихода фондова имала 70 милиона веће приходе.

Он је навео да Републику Српску није успјела да уништи ни политика коју је "водио тзв. Савез за промјене, који очигледно не постоји, јер не може ни да се састане" с обзиром на то да су двије године блокирали 710 милиона средстава по разних пројектима који је требало да иду у Српску.

Додик је нагласио да Република Српска у том погледу функцинише и да нема намјеру ни на политичком плану да враћа старе праксе причом о наметању.

"Инцко једног дана каже да размишља о томе, а онда оде у Брисел, па му неко каже да не може то да уради, онда он каже да неће. Питање је само кад лаже, тад кад осокољен у Сарајево Бошњацима то ради или кад оде у Брисел и кад кажу "престани да то више чиниш". Сад не знам кад лаже, а лаже сигурно једно", каже Додик.

Он је навео и да је неприхватљив приједлог измјена Изборног закона СДП-а, јер је ријеч о корекцијама које нису цјеловито рјешење, те да ће СНСД у Дому народа парламента БиХ тражити већину да такав приједлог буде одбачен. "Мислим да имамо ту већину", закључио је Додик.

Командант војне алијансе морао би да покаже више одговорности

Предсједник Републике навео је да би један од команданата најјаче војне алијансе на свијету генерал Куртис Скапароти морао да покаже више одговорности према тијелу којем се обраћа, теми о којој говори и закључцима које је изнио.

"Етикетирати један народ, само због тврдње да је у традиционално добрим односима са Русијом, крајње је неодговорно, али и опасно јер долази са једне такве адресе", оцијенио је Додик.

На питање да прокоментарише тврдњу генерала Скапаротија да је јачање руског утицаја у Европи највећи проблем и на цивилном и на војном плану, а посебно на западном Балкану, те да Русија користи односе са челницима Републике Српске за подривање институција БиХ, Додик је истакао да Република Српска ни самостално нити уз било чију асистенцију не дестабилизује никакве институције у БиХ, те да је то НАТО структурама у БиХ добро познато.

"Због чега се генерал Скапароти одлучио да дезинформише Сенат САД то би требало питати њега. Мислим да је сва прича плод антируске хистерије, која већ извјесно вријеме тресе западни свијет, и у којој су Срби само колатерална штета тог својеврсног специјалног рата против Русије. Или нам из тог војног савеза поручују да учлањење у НАТО, ипак, није добровољно", рекао је предсједник Српске.

Током свједочења пред Одбором америчког Сената за оружане снаге, командант снага НАТО у Европи генерал Куртис Скапароти је рекао да је јачање руског утицаја у Европи највећи проблем и на цивилном и на војном плану, а посебно на западном Балкану.

Он је рекао да Русија користи односе са челницима Републике Српске за подривање институција БиХ.

Извор: СРНА/РТРС