latinica  ћирилица
11/03/2018 |  08:39 ⇒ 08:39 | Аутор: РТРС

"Удружени имовински подухват"

Биографија Милорада Вукановића, не она романсирана у издању рођака Небојше Вукановића, већ стварна, обилује контраверзама, пишу новинари портала Требиње059.
Милорад Вукановић (фото:trebinje059.com) -
Милорад Вукановић (фото:trebinje059.com)

Текст преносимо у цијелости:

Како је Милорад Вукановић, предсједник СНВ Дубровник, постао власник имовине дубровачког љекара Владислава Турнића, и како је дошло до тога да Турнић имовину не остави Цркви, ни породици, ни СНВ, тема је која је заинтригирала десетине хиљада читалаца. Посебно дубровачке Србе, од којих смо и сазнали да је предсједник СНВ Милорад Вукановић однедавно много имућнији човјек.

Милорад Вукановић се огласио, традиционално преко свог рођака Небојше Вукановића, али није демантовао нити један навод из нашег текста. На озбиљан, текст без увреда и квалификација, одговор је стигао у добро познатом стилу, препун увреда, клевета и дисквалификација.

Међутим, бука није била довољна да утиша необориву чињеницу, да нико не зна, а сви претпостављају, како је вриједна имовина завршила баш код Милорада Вукановића, пензионисаног професора марксизма, по свједочењу породице, човјека који није био ни близак пријатељ Владислава Турнића.

Биографија Милорада Вукановића, не она романсирана у издању рођака Небојше, већ стварна, обилује контраверзама. Занимљиво је да је управо он 90- их организовао Србе из Дубровника у СДС на Иваници, која је тада припадала општини Требиње. Оно што га чини посебним Србином јесте чињеница да је и након тог открића у Дубрвнику, приведен, а потом наставио нормално да живи, за разлику од оних Срба који су тог дана са њим усликани на Иваници.

Да не постоје сазнања како су се у Хрватској брутално обрачунавали са носиоцима националних српских идеја из деведестих ништа ту чудно не би било. Додуше није познато да су такви уопште остајали да живе на територији Хрватске. Међутим, не само да је Милорад остао да живи у Дубровнику, он се ставио на чело СНВ, а да држава Хрватска није реаговала. У међувремену број Срба се драстично смањио, али Вукановићева имовина се увећала.

Иако у Дубровнику живи нешто више од 1000 Срба предсједник СНВ и Српског вијећа Жупаније дубровачко неретванске Милорад Вукановић још прије три године казао је да је задовољан положајем Срба, и нагласио да нису грађани другог реда. Само три године раније у камеру свог рођака Небојше Вукановића истицао је проблем покатоличавања преосталог српског живља у Дубровнику. Није јасно када је Милорад Вукановић био искрен, и да ли своје изјаве прилагођава медију за који говори.

Иначе број Срба у Дубровнику је предмет медијских манипулација Небојше Вукановића, који 2012. године, у прилогу објављеном на ТВ, у којој је тада радио, каже да у Дубровнку живи око 2000 Срба. Пет година касније пише да је 3 500 Срба писало патријарху петицију против надлежног епископа..

Како се за потребе кампање против Цркве за пет година увећао број Срба, додуше само у тексту Небојше Вукановића, нека су од питања којима ћемо се бавити у наставцима ове приче. На исти начин је Владсилав Турнић, у тексту Небојше Вукановичћа, постао група дубровачких интелектуалаца, која пише жалбу српском патријарху.

На наш упит из Патријаршије нам је одговрено да никада није примљена никаква петиција или писмо групе људи из Дубровника. Потврђенио нам је да је стигло писмо Владсилава Турнића, за које у Дубровнику , како смо већ објавили, постоје озбиљне сумње да ли га је уопште писао или само потписао.

Да ли ће се оспоравати тестамент, по којем Милорад Вукановић, а не породица, Црква или СНВ, постаје Турнићев насљедник, да ли је Владислав Турнић имао више тестамената, зашто породица није на вријеме сазнала да је Владислав Турнић преминуо , како је избјегнут скандал на Турнићевој сахрани, ко, из којих све центара, којим средствима и због чега води кампању против Цркве, посебно у Дубрвнику, неке су од тема којима ћемо се бавити у наредном периоду.

Ускоро доносимо документе који откривају право лице Вукановићевог патриотизма, и објашњење зашто је упркос "националном" ангажману из деведесетих могао постати и толико имућан. У по Дубровника!

Извор: Требиње059