latinica  ћирилица
11/03/2018 |  12:00 ⇒ 12:08 | Аутор: РТРС

Одузете цигарете и дуван у вриједности од 80.000 марака

На подручју Брчко дистрикта одузета је већа количина цигарета и дувана за мотање и пушење без акцизних маркица, укупне тржишне вриједности 80.000 КМ, саопштено је из Управе за индиректно опорезивање БиХ.
Папуче - спорт - Фото: СРНА
Папуче - спортФото: СРНА

Лицима која су незаконито прометовала акцизне производе издати су прекршајни налози у вриједности од 8.000 КМ.

Акција је спроведена уз помоћ службеника УИО из Групе за истраге регионалног центра Тузла. Том приликом службеници УИО користили су посебну специјализовану опрему, донацију америчке Владе.

Царински службеници Управе за индиректно опорезивање у Царинској испостави Сарајево спријечили су покушај увоза 7.200 пари фалсификованих папуча свјетски познатог произвођача спортске опреме "Адидас".

Након пријаве за увозно царињење пошиљке која је контејнером у БиХ стигла из Кине, царински службеници УИО у Царинској испостави Сарајево приступили су детаљном прегледу поменуте пошиљке, саопштено је из УИО.

Међу осталом робом, прегледом је утврђено да се у пошиљци налази и 7.200 комада пари папуча које су биле обиљежене знаком познатог свјетског произвођача спортске опреме "Адидас".

Посумњавиши да се ради о фалисификатима познатог свјетског бренда, царински службеници у Царинској испостави Сарајево поступили су у складу са законским прописима, те су контактирали овлаштеног заступника за увоз робне марке "Адидас" у БиХ.

Након што је потврђено да се ради о повреди права на кориштење жига "Адидас", роба је привремено одузета, а овлаштени заступник за увоз овог спортског бренда у БиХ, против увозника фалсификованих папуча ће покренути поступак пред надлежним судом.

УИО БиХ позвала је грађане да на отворену линију 080/02-06-07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а.

Грађани и порески обвезници, који су имали било какве непријатности са царинским службеницима или пореским инспекторима УИО, позвани су да то пријаве на отворену линију.

Из УИО напомињу да су сви позиви бесплатни и потпуно анонимни.

Извор: СРНА