latinica  ћирилица
12/03/2018 |  11:21 ⇒ 12:23 | Аутор: РТРС

Изложба иконописа у Музеју Републике Српске (ВИДЕО)

У Музеју Републике Српске изложени су иконописи 20 полазника школе, коју је водила Радмила Лукетић, историчарка умјетности и иконописац из Београда. Ова дјела настала су током девет мјесеци, у периоду од октобра 2016. до јуна 2017. године. Све што су млади полазници ове радионице научили о иконопису представили су публици на овој изложби.
Изложба иконописа - Фото: РТРС
Изложба иконописаФото: РТРС

Радмила Лукетић се иконописањем бави пуне 22 године. Током свог рада насликала је око 500 икона, а радила је и као конзерватор у Жичи и Грачаници.

На идеју о школи иконописања у Бањалуци дошла је након изложбе у Банском двору 2015. године. Каже да у Београду има много школа иконописа, док у Бањалуци тога није било, па је жељела да да свој допринос и да неке нове људе, склоне умјетности, али и духовности, поучи како да савладају ову технику.

Школа иконописа је трајала девет мјесеци, уз кратке паузе током Божића и Васкрса. Радмила каже да су се за ову радионицу заинтересовали људи свих старосних доба и профила, као и студенти са различитих факултета.

Према њеним ријечима, добар цртеж представља основу сваког доброг умјетничког дјела, па тако и иконе, што се међу умјетницима који данас желе да се баве иконописом често прескаче.

Иконопис је умјетност у служби спасења. Зато је неопходно да онај ко се бави иконописом, буде вјерујући човјек, који активно учествује у животу цркве. Такође, онај ко изучава иконопис, мора му прићи као светом дјелу и бити спреман на подвиг рада из љубави и послушања према Богу.

Та спремност обухвата упознавање са технолошком, ликовном и теолошком димензијом иконе, истиче Лукетићева.

Ова умјетница жели да у наредном периоду на својим иконама, у што већој мјери, ослика животе српских светитеља. Радмила сматра да је то основни задатак српског иконописа данас.