latinica  ћирилица
12/03/2018 |  16:04 ⇒ 18:52 | Аутор: РТРС

Бањалука: Припадници МУП-а даровали крв (ВИДЕО)

Поводом Дана полиције Републике Српске, 4. априла, у Бањалуци је организована акција добровољног даривања крви припадника МУП-а. Ова традиционална акција одржава се два пута годишње.
Бањалука, кадети дарују крв - Фото: РТРС
Бањалука, кадети дарују крвФото: РТРС

Кадети 19. класе Полицијске академије Републике Српске, Жељана Марић из Вишеграда и Сребренко Васић из Бањалуке, кажу да им је част и задовољство што на овај начин могу некоме да помогну.

- Ово је први пут да дарујем крв у оквиру акције МУП-а и заиста сам почаствована - каже Марићева.

Васић додаје да је у питању једна велика хумана акција и позива младе да се укључе.

У Заводу за трансфузијску медицину Српске кажу да добром стању са залихама крви редовно и у великој мјери помажу припадници МУП-а.

- Ово је и прилика да се млади, здрави људи укључују и упознају са процедуром даривања крви, јер многи од њих касније постају добровољни даваоци крви - каже Веселка Ћејић, шеф службе за прикупљање крви у Заводу.

Миле Шикман, начелник Управе за полицијско образовање МУП-а Републике Српске, истиче да је јако важно да припадници МУП-а учествују у акцији.

- Нама је јако важно да баштинимо ову врсту активности. Познато је да је полицијска професија високо ризична професија и да су полицајци свакодневно изложени многим опасностима и ризицима - наглашава Шикман.

Акција даривања крви, којој се одазвало око 150 кадета, трајаће три дана.