X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
12/03/2018 |  16:16 | Извор: РТРС

Виши суд у Београду тражи саслушање Мире Марковић

Виши суд у Београду упутио је замолницу руским правосудним органнима да као свједока саслушају Миру Марковић у поступку по њеној приватној тужби којом некадашњег управника Окружног затвора Драгишу Бланушу терети за отмицу Слободана Милошевића и друга кривична дјела на штету њене породице.
Слободан Милошевић(фото:medio.rs) -
Слободан Милошевић(фото:medio.rs)

Марковић је у Руској Редерацији добила политички азил, пошто се против ње у Србији води кривични поступак поводом којег је за њом 2006. године расписана црвена потјерница Интерпола по налогу Вишег суда.

Виши суд је, на основу Европске конвенције о пружању међународне правне помоћи, такође затражио прибављање документације о изручењу Милошевића Хашком трибуналу, будући да Мира Марковић у оптужници тврди да је Блануша дозволио 28. јуна 2001. да НН лица одведу Милошевића из затвора, а потом га пребаце у притвор Хашког трибунала, гдје је урмо 11. марта 2006. године.

Суђење Блануши је због свих неопходних радњи одложено за 2. јул.

Ово суђење се понавља по налогу Апелационог суда који је укинуо првостепену пресуду којом је Блануша био ослобођен оптужби за отмицу Милошевића, док су друге оптужбе биле одбијене због застарјелости.

Извор: Блиц