latinica  ћирилица
12/03/2018 |  17:02 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

Шаровић пооштрио услове за извоз воћа и поврћа у Русију

Министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић пооштрио је процедуре за добијање сертификата о бх. поријеклу воћа и поврћа које се извози у Руску Федерацију.
Воћарство - Фото: РТРС
ВоћарствоФото: РТРС

Сертификатом "ФОРМ А"  који је ступио на снагу јуче, стекли су се услови за преговоре о укидању забране извоза. Серртификат ће издавати Спољнотрговинска комора БиХ поштујући строге процедуре које је наложио министар Шаровић, а које ће сузити простор за злоупотребе овог документа и у овом важном извозном послу са Русијом оставити само озбиљне произвођаче и извознике.

Истовремено, Шаровић је издао и налог Управи за заштиту здравља биља БиХ да у циљу имплементације Протокола за осигурање фитосанитарних захтјева између Министарства спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине и Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Руске Федерације приликом међусобних испорука производа високог фитосанитарног ризика, издавање фитосанитарног цертификата од стране надлежних инспекцијских органа Републике Српске, Федерације БиХ и Дистрикта Брчко значајно унаприједи и учини одговорнијим, што је Управа својим Упутством и учинила.

Извор: Независне новине