latinica  ћирилица
12/03/2018 |  22:23 ⇒ 13/03/2018 | 14:32 | Аутор: РТРС

Додик: Побједа СНСД-а потврдиће стабилност Српске (ВИДЕО)

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је да ће ова странка, он као кандидат за српског члана Предсједништва БиХ, као и онај ко буде кандидат СНСД за предсједник Републике Српске, уз подршку коалиционих партнера, бити несумњиви побједници избора и да ће Република Српска остати најстабилнији дио у БиХ.
Милорад Додик -
Милорад Додик

Додик је навео да Србима припада мјесто предсједавајућег Предсједништва БиХ првих осам мјесеци након избора чланова, као и мјесто предсједавајућег Савјета министара у наредне четири године, те да ће имати прилику да нешто уради, али да ће то зависити и од других.

- Видјећу да ли ће то ићи, све зависи од других. Србима у наредне четири године припада и мјесто предсједавајућег Савјета министара и на то мјесто ће доћи неко из блока који предводи СНСД - рекао је Додик за ТВ1.

Он је навео да му је важно да изађе на изборе јер је то најрелевантнији показатељ за сваког политичара.

- Нисам човјек који је спреман да предузме било какву мјеру која би дестабилизовала и довела до насиља. Нисам спреман ни да се плашим. Имаћу 120.000 гласова више од Младена Иванића, којем не могу помоћи ни бошњачки гласови - истакао је Додик.

Он је нагласио да се кандидовао за члана Предсједништва јер мисли да је СНСД данас најмоћнија политичка партија у Републици, али и у БиХ.

- Члан Предсједништва је по значају мања функција од предсједника Републике и предсједника Владе, али има неки симболички значај. Предсједништво уопште није орган који може било шта да уради, али би се можда могло унијети више координације у рад заједничких институција - каже Додик.

На питање новинара да ли је тачан план да он постане члан Предсједништва, сачека да се конституише Дом народа и након одређеног времена повуче се на мјесто премијера, а мјесто члана Предсједништва преузме потпредједник СНСД-а Никола Шпирић, Додик је рекао да ће се кандидовати, а то шта ће се догодити, и да ли ће се догодити, не може да процијени.

- Нисам сигуран да је најбоље да најјачи политички човјек из Републике Српске, а то сам ја, иде у Предсједништво, јер му тако даје на значају - истакао је Додик.

Он је додао да зна име кандидата СНСД-а за предсједника Српске на предстојећим изборима, али да не жели да га открије док не буду завршене консултације са коалиционим партнерима.

Додик је рекао да је уобичајено да се прво разговара у оквиру СНСД-а, да се затим закључци усагласе са ставом коалиционих партнера, те да се постигне сагласност у вези са појединцем који би требало да има најбоље резултате.

Говорећи о Изборном закону, он је истакао да је заинтересован за његове озбиљне измјене које би омогућиле транспарентнији и поштенији систем одлучивања и гласања у БиХ, али да је очигледно да то није могуће.

Додик је рекао да је СНСД заинтересован и да се коначно осигура адекватан начин попуне мјеста у Дому народа која припадају Србима, као и да би реаговање ОХР-а значило враћање БиХ 20 година уназад.

- Раније је постигнут општи консензус када је ријеч о Предсједништву БиХ, али више нисам сигуран да постоји консензус у Републици Српској. Чујем да је ОХР предложио нека два модела, али ОХР не треба да се бави тиме, они треба да нестану - истакао је Додик.

На питање да ли је "купио" доскорашњег члана СДС-а Борислава Бојића, како тврде његови политички противници, Додик је нагласио да ако је ико био у политичком ривалству, онда су то били он и Бојић.

- То није био наш договор, али ми је драго што је то урадио. Могу да замислим колико се у себи ломио - да човјек који је годинама био у истој политичкој партији, који је учествовао у рату и био командант и један од важнијих људи на српској страни, да је одлучио да не прихвата СДС који само дјелује на релацији Маријин двор - Лукавица - каже Додик.

Извор: СРНА