latinica  ћирилица
13/03/2018 |  08:01 ⇒ 21:56 | Аутор: РТРС

У Костајници и даље ванредно; Сана у опадању (ФОТО/ВИДЕО)

Водостај ријеке Сане у Приједору у благом је паду. Заплављено је стотинак кућа у насељима Тукови, Рашковац, Брезичани и Гомјеница. У десетак кућа вода је већ ушла.
Козарска Дубица - поплаве - Фото: РТРС
Козарска Дубица - поплавеФото: РТРС

Водостај ријеке Уне стагнира у Костајници и Козарској Дубици. У овим општинама поплављено је 13 кућа.

Нешто повољнија ситуација је на подручју Новог Града. Због изливања ријека, пресјечено је и неколико путних праваца, међу којима и магистрални пут Козарска Дубица-Костајница. На подручју Букове косе код Приједора, топљење снијега је покренуло клизиште.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да охрабрује податак да је водостај Сане у опадању. Он је рекао новинарима да је на дуж тока ријеке дошло до плављења земљишта и око стотину објеката.

- Штета од надошле воде и сада постоји, али она ни је ни близу штете која је настала у поплави 2014. године и ми се надамо да ће се вода вратити у своје корито - рекао је Ђаковић, који је данас посјетио подручје око градског моста гдје је са члановима Штаба за ванредне ситуације размијенио податке о стању на терену и водостају ријеке Сане на подручју града.

Шеф Одсјека цивилне заштите Душан Врањеш каже да се очекује даљи благи пад водостаја, а будући да је знатан број објеката под водом, остају на снази мјере приправности и први степен редовне одбране од поплава.

Приједорски Водовод саопштио је да је вода којом ово предузеће снабдијева грађане Приједора исправна и да се без бојазни може користити за пиће.

Према последњим мјерењима, водостај Уне у Костајници у благом је опадању. Угрожено је 11 кућа у улици Ранка Шипке.

У овој општини је ноћас, када је Уна достигла критичну тачку од 450 центиметара, проглашено ванредно стање.

Уна у Козарској Дубици стагнира. Осим два заплављена домаћинства у Вриоцима и Комленцу, за сада нема опасности по објекте.

Због урушавања моста у прекиду је путна дионица Козарска Дубица-Моштаница. Саобраћај је због излијевања Уне за путничка возила обустављен на магистралном путу Козарска Дубица-Костајница.

У Новом Граду, због повећања водостаја Уне и Сане, угрожено је неколико домаћинстава у Рудицама, Добрљину и Пољавницама.

Више путних праваца на подручју општине и даље је непроходно.

Поплаве у Приједору

У Оштрој Луци набујала Сана је пресјекла путне правце, Оштра Лука-Усорци, Усорци-Трнава и Марини-Овањска.

Оштра Лука - поплаве

У општини Језеро стање је повољније. Водостај Јошавке је у опадању, а очекује се и пад водостаја Пливе. Према најавама из Цивилне заштите, очекује се благо повлачење воде из центра насеља.

Поплаве у Приједору