latinica  ћирилица
13/03/2018 |  10:05 ⇒ 11:21 | Аутор: СРНА

Беванда: Реформски захвати углавном у надлежности ентитета

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда изјавио је да програм који је потписан са Међународним монетарним фондом /ММФ/ предвиђа више реформских захвата у многим областима живота, који су углавном надлежности ентитета.
Вјекослав Беванда (Фото: sutra.ba) -
Вјекослав Беванда (Фото: sutra.ba)

"Више пута сам поновио да је сарадња са ММФ-ом важнија због реформи које ћемо спровести, него ради саме уплате транши кредита. Вјерујем да ћемо овог пута бити ажурнији и да ћемо сви обавити свој дио посла како би аранжман био настављен, а трећа транша исплаћена", рекао је Беванда за "Глас Српске".

Он је истакао да непостојање парламентарне већине на нивоу БиХ већ дуже вријеме утиче на рад Савјета министара, јер се већина формира од случаја до случаја.

На питање да ли је усвајање измјена и допуна Закона о акцизама био погрешан корак, Беванда је рекао да још није чуо ниједан разложан аргумент против повећања путарина које ће бити намјенски коришћене за изградњу ауто-путева и путева.

"То што неки користе ситуацију да остваре екстра профит и што су повећали цијене на пумпама 20 дана прије ступања на снагу тог закона није нешто на шта смо могли утицати, јер су тржиште и формирање цијена слободни", навео је Беванда.

Он је нагласио да се, након застоја у инвестирању због одгађања усвајања измјена Закона о акцизама, настављају пројекти који су раније договорени, те подсјетио да је на чекању било 600 милиона евра договорених кредитних аранжмана које прате и грант средства.

Беванда је за измјене Изборног закона БиХ рекао да нема другог рјешења осим договора политичких актера, али и упозорио да "вријеме цури".

Он је подсјетио да нису прошле предложене измјене тог закона и да се сада чекају нова рјешења два мјесеца пред расписивање избора, када је све мање простора за смирен и разложан договор.