X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
13/03/2018 |  12:36 | Извор: СРНА

Дукић: Циљ поставити спомен-крст на Казанима

Савез логораша Републике Српске затражиће од кантоналних власти у Сарајеву дозволу за постављање спомен-крста на Казанима у знак сјећања на све страдале Србе у овом граду у протеклом рату, изјавио је предсједник Савеза Бранислав Дукић.
Бранислав Дукић - Фото: СРНА
Бранислав ДукићФото: СРНА

Поводом 22 године од егзодуса сарајевских Срба, Дукић је подсјетио да је у Федерацији БиХ током протеклог рата било 536 логора за Србе, од чега само 126 у Сарајеву.

"Власти у Сарајеву нису нам дозволиле постављање спомен-крста на Златишту изнад Сарајева, спомен-плоче у касарни `Виктор Бубањ`, у Добровољачкој, као и на многим другим мјестима гдје су звјерски мучени и убијани Срби, али нећемо одустати од намјере да поставимо спомен-крст на Казанима", поручио је Дукић.

Егзодус Срба са подручја Сарајева почео је у децембру 1995. године, а завршен је почетком марта 1996. године.

Око 120.000 Срба из Илијаша, Вогошће, Хаџића, Илиџе, Рајловца, Грбавице и дијела Старог града напустили су вјековна огњишта и кренули на простор Републике Српске.

Српски борци у Сарајеву зауставили су 36 офанзива и одбранили своје домове, а у тој одбрани погинуло је више од 7.000 војника и цивила.