latinica  ћирилица
13/03/2018 |  13:02 ⇒ 13:32 | Аутор: РТРС

Теслић: Рибари отворили сезону лова на пастрмку (ФОТО, ВИДЕО)

Надомак Очауша, на око 40 километара од општине Теслић, окупили су се рибари из ове и других општина како би званично отворили сезону лова на пастрмку.
Ријека Усора - Фото: РТРС
Ријека УсораФото: РТРС

Ријека Усора, кажу, богата је пастрмком, а рибарско друштво се труди да сваке године пориби ријеку. Само у посљедњих неколико година ријеку су порибили са више од 100. 000 млађе поточне пастрмке.

Теслићки рибари званично су отворили сезону лова на пастрмку. У горњем току ријеке Велике Усоре, на око 40 километара од Теслића, тим поводом окупило се стотину рибара из ове и других општина. Ријеч је о традиционалној манифестацији коју из године у годину организује Спортско-риболовно друштво "Усора".

"Скупимо се кад нам услови дозволе, пецамо, ловимо. А највише обратимо пажњу на то какав је ток ријеке и да ли је риба у ријеци током зиме преживјела, види ли се, креће ли се... Снимимо једно стање о водотоку, тако да имамо јаснију ситуацију за риболовну сезону која наступа", каже предсједник Спортског риболовног друштва "Усора" Теслић Душан Јотановић.

Рибари су прибор за пецање овај пут одложили. Временске прилике, кажу, нису им баш ишле на руку. Ипак, то добро расположење није покварило. Дружили су се уз музику и традиционалне рибље специјалитете.

А уз дружење и музику, како то иначе и бива, рибари су се присјетили и доживљаја са ријека. Међу њиховим редовима, причају, налазе се сјајни риболовци. Један од њих у октобру прошле године могао се похвалити и најбољим уловом до сада.

"Уловио сам сома на ријеци Босни. Имао сам ту срећу да уловим сома метар и 90 дугачког и 40 килограма тешког. Сам сам био на води и жао ми је што нисам подијелио са неким од својих другова тај улов, али било је заиста сјајно", истиче Александар Стевановић из Спортског риболовног друштва "Усора" Теслић.

У Спортском риболовном друштву "Усора" кажу да ће до краја овог мјесеца порибити ријеку са 200 килограма пастрмке. Акција је то, кажу, коју реализују сваке године са циљем да обогате рибљи фонд и својим рибарима створе боље услове за пецање.