latinica  ћирилица
13/03/2018 |  13:53 ⇒ 13:55 | Аутор: СРНА

Мирјанић: Идуће седмице коначна верзија правилника о подстицајима

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић рекао је данас да ће почетком сљедеће седмице бити донесена коначна верзија правилника о подстицајима за ову годину.
Мирјанић и Усорац - Фото: СРНА
Мирјанић и УсорацФото: СРНА

Мирјанић је нагласио да ће, без обзира на тврдње представника појединих гранских удружења пољопривредника, у овогодишњем правилнику бити испоштовано све што је раније са њима договорено.

Он је навео да је ове године разговарано са удружењима пољопривредника и да је одлучено да се повећа износ подстицаја са 60 на 71 милион КМ, од чега ће 60 милиона КМ бити директно усмјерено пољопривредницима, а 11 милиона за регресирано дизел-гориво и капитална улагања.

"Повећана је подршка готово у свим гранама пољопривреде. Једино смо остали на истом нивоу када је ријеч о производњи млијека, али су произвођачи млијека задовољни. Знатно веће учешће предвиђено је у тову свиња и јунади, живинарству и пчеларству", рекао је Мирјанић у Градишци, гдје је отворено дводневно савјетовање мљекара Републике Српске.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске истакао је да анимална производња и мљекарство представља кичму пољопривредне производње сваке земље.

"Када говорите о индикаторима развијености пољопривредне производње у некој земљи увијек говорите о томе колико је учешће анималне производње у домаћем производу или колико је учешће говедарске производње, а у оквиру ње колико је учешће производње млијека. То су непогрешиви индикатори који говоре у развијености пољопривредне производње. Ми хоћемо то да будемо и већ јесмо", рекао је Мирјанић.

Он је навео да је јако битно што велики број произвођача и стручњака присуствује дводневном савјетовању, током кога треба да размијене мишљења како даље унаприједити анималну производњу и производњу млијека.

Предсједник Удружења мљекара Српске Владимир Усорац рекао је да су мљекари задовољни најављеним правилником о подстицајима, али и да сви морају знати да је Удружење мљекара окупља 5.500 произвођача и да је мљекарство свуда у свијету на првом мјесту.

Он је истакао да мљекари из Републике Српске само стицањем нових знања и вјештина могу да парирају мљекарима у Европи и свијету.

Усорац је навео да овогодишњем савјетовању мљекара присуствују представници Хрватске пољопривредне агенције, те представници удружења мљекара из Србије, Хрватске и Федерације БиХ, а вечерас се очекује и посјета министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислава Недимовића.

"Ово је пут и да покренемо регионалну сарадњу, да веома често имамо састанке представника удружења, али и министара из региона. Имамо исте проблеме и морамо се ослањати једни на друге, да бисмо могли бити конкурентни", нагласио је Усорац.

Он је додао да су главне теме савјетовања производња сточне хране и исхрана стоке, те како побољашати производњу млијека.

На савјетовању, који има међународни карактер, предавања су до сада одржали представник Министарства пољопривреде, шумарстаqв и водопривреде Српске Младен Стојановић и професори Петер Кијамбо и Вивек Фелнер са Пољопривредног факултета Универзитета у Сјеверној Каролини.

Предавања ће данас одржати и професори Мојмир Вацек са Пољопривредног факултета Универзитета у Прагу, Дарко Грбеша са Универзитета у Загребу, Перо Мијић са Универзитета у Осијеку, Божо Важић са бањалучког Пољопривредног факултета и Жељко Лакић из Пољопривредног института Републике Српске.

Савјетовање ће бити настављено и сутра предавањима у времену од 8.30 до 13.00 часова.